Nieuws


Nieuws archief tonen/verbergen

Groenrijk zonder fout hout
Eén van de bedrijven die vermeend werd geschaad door onderzoek van Milieudefensie gaat illegaal hout weren.

Het betreft Groenrijk, dat in het meest recente onderzoek van Milieudefensie naar tuinmeubelen van legaal hout als slechste uit de bus kwam. Milieudefensie trof destijds slechts twee procent FSC-hout aan in de schappen van Groenrijk en reikte aan de winkelketen de Botte Bijl Award uit. Milieudefensie werd recent flink gekritiseerd om zijn manier van onderzoeken, maar Groenrijk heeft nu in een gesprek met de milieuclub ambitieuze doelstellingen kenbaar gemaakt inzake het aandeel gecertificeerd hout in het tuinmeubelassortiment.
Zo zal de hoofdvestiging al in 2009 honderd procent gecertificeerd hout aanbieden bij haar franchisenemers in het promotie-assortiment. De franchisers zijn daarnaast vrij om hun eigen tuinmeubelen in te kopen, al hebben zij zich op de laatste jaarvergadering wel doelen gesteld: vijftig procent tuinmeubelen van gecertificeerd hout in 2001, negentig procent in 2011. In het kader van controle op de uitvoering van ambities gaat Groenrijk zelf ook haar assortiment onderzoeken, en wel vanaf volgend jaar.

(Bron: www.houtwereld.nl 4 sept 2008)


Duurzaam bosbeheer krijgt bredere ondersteuning

(Bron: www.groeneruimte.nl 25 augustus 2008)


Steeds meer fairtradeproducten verkrijgbaar

(Bron: www.duurzaaam-ondernemen.nl 11 juli 2008)


Onderzoek: Koop duurzaam of verlies klanten

(Bron: www.duurzaaam-ondernemen.nl 10 juli 2008)


PEFC in Chili
Het Chileense boscertificeringssysteem CERTFOR wordt door PEFC conform de regels opnieuw beoordeeld.

De ondersteuning van het Chileense systeem, CertforChile Forest Certification Scheme, is nu aan zijn vijfjaarlijkse herbeoordeling toe. Deze wordt verricht door Indufor Oy, een onafhankelijk bureau gevestigd in het Noorse Helsinki. Ook nu weer vindt er publieke consultatie plaats, waarvoor men opmerkingen, commentaren en wat dies meer zij tot en met 22 augustus aan PEFC kenbaar kan maken.

(Bron: www.houtwereld.nl 30 juni 2008)


Meetlat duurzaam hout
VROM lanceert een meetlat die laat zien welk hout duurzaam geproduceerd is en welk hout niet.

De overheid wil in 2010 voor honderd procent duurzaam inkopen en voor de productgroep hout kan de in opdracht van minister Cramer ontwikkelde meetlat als hulpmiddel dienen. De verwachting is dat grote marktpartijen het voorbeeld van de overheid snel zullen volgen. De meetlat kijkt of de winning van het hout aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoet, zoals behoud van het bos, economische rendabiliteit, sociale omstandigheden en veiligheid. Verder wordt van de verschillende certificeringssytemen bekeken of zij aan de criteria voldoen. Hout met keurmerk van FLEGT, FSC, PEFC, CSA, SFI en MTTC wordt als legaal geaccepteerd

(Bron: www.houtwereld.nl 25 juni 2008)


PEFC in Wit-Rusland
Het PEFC-certificaat van Wit-Rusland wordt momenteel tegen het licht gehouden.

De Wit-Russische Associatie voor Boscertificering werd in juli 2005 opgericht. Het doel is tweeledig: duurzaam bosbeheer in het land realiseren en de nationale certificering integreren in het PEFC-protocol. Dat laatste doel zou nu gerealiseerd kunnen worden omdat PEFC heeft besloten het Wit-Russisiche systeem te gaan beoordelen. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is zijn opmerkingen en commentaren van het publiek daarbij van harte welkom.

(Bron: www.houtwereld.nl 25 juni 2008)


Cramer lanceert meetlat voor duurzaam geproduceerd hout

(Bron: www.houtblad.nl 24 juni 2008)


Frans kwaliteitshout vindt Nederlandse ondernemer(s)

(Bron: www.houtblad.nl 23 juni 2008)


Keurmerk voor LNV-kozijn van Nederlands hout

(Bron: www.duurzaamnieuws.nl 21 juni 2008)


Tweede FSC Wijma Kameroen
Het FSC-certificaat van Wijma Douala in Kameroen, dochter van Wijma Kampen, is met een tweede bosconcessie uitgebreid.

De eerste concessie werd in 2005 gecertificeerd. Dit keurmerk werd echter vorig jaar opgeschort, maar na een nieuwe audit opnieuw toegekend. Met de certificering van de tweede concessie komt het FSC-areaal van Wijma Douala op 120.000 hectare. Nu de volle dochteronderneming van Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen dit certificaat heeft behaald, kan het bedrijf uit Kampen zijn aanbod in gecertificeerd Afrikaans hout verdrievoudigen. Dit aanbod bestaat uit onder meer azobé, tali, padoek en iroko.

(Bron: www.houtwereld.nl 20 juni 2008)


Dure houtskool zet Rwandese bossen onder druk

(Bron: wwww.mo.be 18 juni 2008)


Houtgids
De FEBO overweegt een consumentengids te publiceren waarin de voordelen van echt hout uiteen worden gezet.

De European Timber Trade Association (FEBO) denkt na over deze stap omdat echt hout steeds meer concurrentie ondervindt van syntethische materialen met een houten uiterlijk. Vooral de plaatmaterialenmarkt heeft in toenemende mate met dit probleem te maken. Waar de kunstmatige houtlooks steeds meer op echt hout gaan lijken, zijn producenten er namelijk in geslaagd het ook als zodanig te laten aanvoelen. Het onderscheid tussen echt en nep valt dus steeds verder weg, ook omdat de imitatiepanelen vaak de naam van een houtsoort meekrijgen. De op te stellen consumentengids moet duidelijkheid scheppen in de verschillen tussen echt hout en namaak, omdat veel mensen het onderscheid zelf niet meer kunnen maken.

(Bron: www.houtwereld.nl 17 juni 2008)


Rentevoordeel duurzaam bosbeheer
De Braziliaanse regering verlaagt de rentetarieven voor bedrijven die aantoonbaar aan duurzaam bosbeheer doen.

Voor ondernemers die op duurzame en legale wijze kappen of bos opnieuw aanplanten kan het voordeel oplopen tot een korting van vijftig procent op de rente die wordt geheven op leningen voor bosbouwactiviteiten. De rentekorting maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen dat de Amazone economisch rendabel moet maken op een manier die het bos niet schaadt.

(Bron: www.houtwereld.nl 9 juni 2008)


Gemeente mag FSC dwingend voorschrijven
Gemeenten mogen bij aanbestedingen eisen dat een aannemer FSC-gecertificeerd is. Dat bepaalde de voorzieningenrechter te Den Haag in een kort geding tegen de gemeente Boskoop.

Een niet-gecertificeerde aannemer vond de gemeentelijke FSC-eis in geen verhouding staan tot de relatief kleine hoeveelheid hout die hij in het project Reconstructie Voshol toepaste. De rechter oordeelde echter dat het 'voor bouwbedrijven betrekkelijk eenvoudig en weinig bezwaarlijk is het vereiste FSC-certificaat te verkrijgen'. Hij verwierp zelfs het argument van de aannemer om een gelijkwaardig alternatief te kiezen.

Sandra Mulder, directeur FSC Nederland, stelt verheugd: 'Deze uitspraak is een steun in de rug van Boskoop en andere gemeenten die beleid voeren zoveel mogelijk FSC-hout toe te passen. Pas wanneer ook de aannemer gecertificeerd is, kan met zekerheid worden vastgesteld dat FSC-hout is toegepast. We verwachten dat met deze uitspraak certificering van aannemers een hoge vlucht zal nemen. En de rechter heeft echt gelijk: FSC-certificering is voor bedrijven eenvoudig en snel te behalen.'

(Bron: www.houtwereld.nl 4 juni 2008)


Duurzame houtinkoop
MVO Nederland komt met een informatiebron die bedrijven helpt met het inkopen van duurzaam hout.

De website www.mvonederland.nl/duurzamegrondstoffen biedt ondernemers in het MKB praktische informatie over de in koop van duurzaam hout. De database bevat gegevens over relevante keurmerken, leverancierscodes, initiatieven op het gebied van duurzame inkoop, maatschappelijke ontwikkelingen in de keten en de invloed van duurzame inkoop op het eigen bedrijf. De site geeft tevens voorbeelden in de vorm van bedrijven die al uccesvol zijn met het aanschaffen van verantwoord hout. De website is door MVO Nederland in het leven geroepen omdat uit onderzoek naar voren kwam dat Nederlandse ondernemers niet altijd goed op de hoogte zijn van aatschappelijke kwesties in de keten en hoe zij hun producten duurzaam kunnen inkopen. Het feit dat de rijksoverheid in 2010 voor honderd procent duurzaam wil inkopen is tevens een motief geweest voor MVO Nederland om hier nu op in te spelen.

(Bron: www.houtwereld.nl 2 juni 2008)


DLH: meer FSC
Pokola, een bosconcessie van DLH-dochter Congolaise Industrielle des Bois (CIB) is vanaf heden FSC-gecertificeerd.

In mei 2006 was Kabo de eerste van CIB's vier bosconcessies in Congo die met FSC werd gecertificeerd. Nu Pokola ook in het rijtje thuishoort beschikt het Deense DLH, met onder meer een kantoor in Nederland, over 750.000 hectare bosareaal met een FSC-keurmerk op Congolees grondgebied. Voorts is ook bekengemaakt dat de concessie Kabo zijn audit goed heeft doorstaan: het keurmerk is met een jaar verlengd. Eind 2009 moeten ook de andere twee bosconcessies van CIB gecertificeerd zijn, waarmee het totale bosoppervlak met een FSC-keurmerk van dit bedrijf 1,3 miljoen hectare zal bedragen.

(Bron: www.houtwereld.nl 28 mei 2008)


Duurzaam inkopen
In 2010 wil de rijksoverheid honderd procent duurzaam inkopen. Vandaag worden de eerste inkoopcriteria bekend.

Het gaat om de inkoopcriteria voor vijftien productgroepen. In totaal zijn er tachtig productgroepen; alle criteria moeten begin volgend jaar geformuleerd zijn. Dan hebben alle overheden instrumenten in handen om duurzaam te gaan inkopen. Voor de rijksoverheid is het streven in 2010 honderd procent, provincies moeten dan op 75 procent zitten terwijl voor waterschappen een minimum van vijftig procent geldt. Vandaag gaat de landelijke campagne die het publiek duidelijkheid moet geven over dit onderwerp van start.

(Bron: www.houtwereld.nl 22 mei 2008)


VPA EU en Ghana
De Europese Unie en Ghana ondertekenen in juni een Voluntary Partnership Agreement (VPA).

De VPA wordt afgesloten in het kader van de Europese Forest Law Enforcement Governance and Trade initiative (FLEGT). Het meeste hout uit Ghana komt in Europa terecht, dat er aan werkt om te verzekeren dat al het hout dat ons continent betreedt aantoonbaar uit goede bronnen afkomstig is. De VPA bevat afspraken om de illegale houtkap in Ghana terug te dringen, goed bosbeheer te promoten en om legale houtstromen vanuit Ghana naar Europa te verzekeren. Beide partijen waren als sinds 2005 in onderhandeling over de invulling van de VPA. Dat deze er uiteindelijk komt wordt dan ook gezien als een doorbraak, zeker omdat de EU ook met diverse andere landen over VPA's onderhandelt.

(Bron: www.houtwereld.nl 16 mei 2008)


SenterNovem obstakel bij duurzame inkoop gemeenten

(Bron: shop.p-plus.nl 21 april 2008)


ODA zoekt gecertificeerd hout
Ruim veertig houtondernemingen hebben zich bij de Olympic Delivery Authority (ODA) in Engeland aangemeld.

De ODA deed onlangs een oproep aan het houtbedrijfsleven om zich voor 7 april in te schrijven voor een grote openbare aanbestedingsprocedure die in het teken staat van de Olympische Spelen in 2012 te Londen. Het Timber Supplier Panel van de ODA zoekt heel specifiek naar bedrijven die verantwoord geteeld hout kunnen aanvoeren voor de vele gebouwen die ter ere van de Olympische Spelen zullen verrijzen. In deze bouwwerken worden uitsluitend legaal en duurzaam gecertificeerde houtproducten verwerkt. De organisatie controleert momenteel het waarheidsgehalte van de diverse 'duurzame' claims. In het speciale bouwproject wordt naar verwachting 600.000 vierkante meter hardhout, naaldhouttriplex en andere houtproducten verwerkt, evenals 40.000 kubieke meter naaldhout.

(Bron: www.houtwereld.nl 14 april 2008)


Zware straf voor illegaal hout
In het Verenigd Koninkrijk is een wetsvoorstel gedaan om handelaren in illegaal hout zwaarder dan voorheen te straffen.

Het voorstel houdt onder meer in dat wie bewust illegaal gekapt hout verkoopt binnen het Verenigd Koninkrijk een straf moet krijgen die kan oplopen tot vijf jaar gevangenis en een boete van 100.000 pond ofwel ruim 125.000 euro. Het wetsvoorstel is afkomstig van Barry Gardiner, parlementslid en speciaal afgezant van de Britse minister-president op het gebied van bosbeheer. In het concept van Gardiner, dat nog wacht op goed- of afkeuring, is een glijdende schaal opgenomen van boetes en straffen. eneinde illegaal hout keihard uit te bannen, worden ook 'onschuldigen' gestraft. Zo zal bijvoorbeeld een houthandelaar die buiten zijn weten om toch illegaal hout heeft verkocht of gekocht als het aan Gardiner ligt worden beboet met 5.000 pond ofwel 6.270 euro.

(Bron: www.houtwereld.nl 9 april 2008)


Inkoopgids op Houtwereld.nl

(Bron: www.houtwereld.nl 3 april 2008)


Accoya wint Ei van Columbus 2008

(Bron: www.houtblad.nl 28 maart 2008)


Cleanbits plant Het Nederlandse Internetbos

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 25 maart 2008)


Ikea verwijdert valse milieuclaims na sommatie Milieudefensie

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 22 maart 2008)


Braziliaanse FSC-pulp
Veracel, de joint venture van Stora Enso in Brazilië, heeft voor haar drie plantages het FSC-certificaat ontvangen.

Gelijktijdig werd ook de fabriek FSC-gecertificeerd. Beide keurmerken gelden voor vijf jaar. Alle pulp die in Veracel's fabriek wordt geproduceerd is nu officieel FSC-gekeurd. Het aandeel van Stora Enso uit deze productie wordt naar verschillende fabrieken op verscheidene plaatsen in de wereld verscheept. De plantages van Veracel voldoen aan de certificeringseisen van twee bosbeheersystemen: Cerflor (erkend door PEFC) en FSC.

(Bron: www.houtwereld.nl 18 maart 2008)


Accoya maakt oversteek
Meer dan 11.000 strekkende meter van het geacetyleerde houtproduct Accoya is toegepast in een duurzaambouwenproject in Schotland.

Titan Wood in Arnhem leverde het Accoya voor de bekleding van de gevels van 21 energiezuinige woningen in de Schotse gemeente Tweedbank. Projectontwikkelaar Eildon koos voor Accoya vanwege het milieuvriendelijke karakter en de hoge duurzaamheid van dit materiaal. Accoya wordt in het Verenigd Koninkrijk verkocht door houtindustrie BSW Timber.

(Bron: www.houtwereld.nl 18 maart 2008)


EU wil onderzoek naar lage btw op 'groene' producten

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 15 maart 2008)


Het Poolse Boscertificeringssysteem is na een rigoreuze beoordeling goedgekeurd door de PEFC Council.
Daarmee is het Poolse beheersysteem in 2008 al het tweede dat deze goedkeuring krijgt en dat betekent tevens dat de totaalscore van 2007 al is geëvenaard. Volgens PEFC Polska betekent het besluit dat Polen nu volop mee kan gaan draaien in de wereldwijde handel in gecertificeerde bosproducten. Polen is voor 28 procent met in totaal 8,6 miljoen hectare bos bedekt. 82 procent daarvan behoort aan de staat toe, terwijl 1,4 miljoen boseigenaren het overige areaal in hun bezit hebben. Het gemiddelde bezit onder particuliere boseigenaren bedraagt één hectare.

(Bron: www.houtwereld.nl 15 maart 2008)


Milieubewustzijn consument groeit volgens enquête

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 14 maart 2008)


Fout hout in bestek
Bestekteksten waarin houten heipalen worden voorgeschreven zijn vaak onvolledig en soms gebaseerd op achterhaalde kennis.

Hierdoor wordt de levensduur van een fundering sterk beperkt. Omschrijvingen zijn vaak zeer algemeen, zoals "palen van naaldhout", en soms wordt zelfs specifiek grenen genoemd. Deze houtsoort is echter al sinds de jaren 1970 uit de kwaliteitssystemen geweerd vanwege zijn gevoeligheid voor aantasting onder water. Dit alles blijkt uit een onderzoek van Stichting Hout Research SHR in samenwerking met D. van Biezen Heipalen BV. De houten heipaal staat tegenwoordig behoorlijk in de belangstelling. De afgelopen vijftien jaar is er veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van houten paalfunderingen. Indien de juiste keuzes worden gemaakt kunnen de palen honderden jaren mee, ook als ze permanent onder water staan. Bovendien zijn de houten heipalen milieuvriendelijk, onder andere omdat ze CO2-uitstoot compenseren. Volgens SHR is het goed om met een certificaat te laten zien dat het gebruikte hout uit duurzaam beheerde bossen komt, maar is het voor een goede fundering ook belangrijk dat het kwaliteitscertificaat niet vergeten wordt.

(Bron: www.houtwereld.nl 5 maart 2008)


FSC certificering Staats Bosbedrijven in Oekraïne een feit

(Bron: Persbericht stichting Probos, 3 maart 2008)


Estland heeft PEFC
Het Estonian Forest Certification Scheme is goedgekeurd door de PEFC Council.

De goedkeuring van het bosbeheer in Estland en dientengevolge de toelating van het land tot de PEFC-gelederen brengt het totaal aantal goedgekeurde nationale bosbeheerprogramma's op 24. Na een herbeoordeling zijn de beheersystemen van België, Denemarken, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk opnieuw goedgekeurd door de PEFC Council. PEFC kondigde verder aan dat in het teken van het tegen het licht houden van de eigen organisatie een online-onderzoek is gelanceerd. PEFC vraagt belanghebbenden, partners en het publiek om hun op- en aanmerkingen over de organisatie, structuur en doelstellingen. Zo wil men er onder meer achterkomen hoe de buitenwereld tegen PEFC en haar werkzaamheden aan kijkt. Degenen die aan het onderzoek willen deelnemen kunnen daarvoor terecht op www.pefc.org.

(Bron: www.houtwereld.nl 5 maart 2008)


BAM Woningbouw en Natuur en Milieu gaan voor zuinige en schone woningbouw

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 5 maart 2008)


535 miljoen voor verantwoord bosbeheer
De African Development Bank (AfDB) gaat 535 miljoen euro investeren in projecten voor bosbeheer.
Het gaat om in totaal dertien projecten die over het Afrikaanse continent verspreid worden gehouden. Het is de bedoeling om het verantwoord beheer van bossen en andere natuurlijke bronnen te promoten. De AfDB financiert momenteel al tachtig lopende initiatieven in tien lidstaten van de Central African Forest Commission. De AfDB kondigde verder aan nog eens 3,7 miljoen euro te willen steken in de verbetering van biodiversiteit en ecotoerisme in de Grote Meren-regio. Samen met de Wereldbank werkt de AfDB samen aan de ontwikkeling van toekomstige promotieprogramma's

(Bron: www.houtwereld.nl 4 maart 2008)


Duurzaam Inkopen overheid kans voor bedrijfsleven

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 18 februari 2008)


Grote voordelen biomassa uit natuur, bos, landschap en de houtketen

(Bron LNV 14 februari 2008)


VVNH importeert in 2006 45% duurzaam geproduceerd hout

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 14 februari 2008)


Reef Hout behaalt FSC-certificaat op bosconcessie in Kameroen

(Bron: www.reefhout.nl 13 februari 2008)


Nader onderzoek PCM naar duurzaamheid houtkap bij leveranciers

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 13 februari 2008)


Aanbestedingsregels bouw geven geen ruimte voor duurzaamheid

(Bron: Cobouw 8 februari 2008)


Duurzaamheid van de wereld verbetert duidelijk

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 6 februari 2008)


FSC-gecertificeerd bangkirai

(Bron: www.houtblad.nl 5 februari 2008)


VVNH import 2006: "45% aantoonbaar duurzaam geproduceerd"

(Bron: www.houtblad.nl 4 februari 2008)


Ambitieuze criteria duurzaam inkopen GWW

(Bron: www.houtblad.nl 31 januari 2008)


Helft van tropisch hout in Nederland 'fout'

(Bron: volkskrant 11 januari 2008)


De overheid worstelt met duurzaam

(Bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 15 januari 2008)


Aandacht voor MVO
De Tweede Kamer gaat deze en volgende maand in conclaaf over de kabinetsvisie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

(Bron: www.houtwereld.nl 8 januari 2008)


Bouwmarkten: illegaal hout weren
De Nederlandse bouwmarkten willen dat er een Europees verbod komt op het importeren van illegaal gekapt hout. Secretaris Pieter Walraven van de Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche stelt dat alleen een importverbod kan bijdragen aan het verwerven van een groter marktaandeel voor FSC-hout op de korte termijn. Walraven verwacht dat binnen enkele jaren al het hout dat duurzaamheidskeurmerk zal dragen. Volgens de secretaris verzoeken de leden van de vereniging al langere tijd dat leveranciers alleen hout met een keurmerk leveren. Vanwege het gebrekkige aanbod is momenteel aan die vraag niet te voldoen (bron: Cobouw).

(Bron: www.houtwereld.nl 19 december 2007)


Integratie van duurzaamheid in marketing stuit nog op koudwatervrees

(bron: Het Financieele dagblad, 5 december 2007 )


Integratie van duurzaamheid in marketing stuit nog op koudwatervrees

(bron: Het Financieele dagblad, 5 december 2007 )


BAM tekent convenant met FSC Nederland voor toepassing verantwoord hout

(bron: www.duurzaam-ondernemen.nl, 4 december 2007 )


Rijk koopt vooralsnog alleen op papier duurzaam in

(bron: Volkskrant, 28 november 2007 )


TurtleStep: snelle en zuinige computer in houten kast

(bron: www.duurzaamnieuws.nl, 19 november 2007 )


Overheid heeft weer directie voor duurzame inkoop

(bron: www.duurzaam-ondernemen.nl 08 oktober 2007)


Biobrandstoffen uit hout, een booming business?

(bron MO* - Mondiaal Nieuws, 2 oktober 2007)


Gemengde vooruitgang FLEGT
In het kader van FLEGT verlopen de onderhandelingen met beoogde partners niet allemaal even vlot.
De belangrijkste basisprincipes voor de vrijwillige partnerschappen tussen de Europese Unie en de houtproducerende landen zijn nog niet vastgesteld. Specifieke onderwerpen waar met Indonesië, Maleisië en Ghana over wordt onderhandeld zijn een definitie van legaliteit, een systeem dat de legaliteit van hout garandeert en het aanstellen van een objectieve waarnemer. In tegenstelling tot Indonesië en Ghana verscheen Maleisië aan de onderhandelingstafel met een delegatie waarin niet alle betrokken partijen waren vertegenwoordigd. Toch heerst bij de Europese Unie het gevoel dat er langzaam vooruitgang wordt geboekt

(bron: ITTO, 4 september 2007)


Goed hout is kwestie van mentaliteit

(bron: Trouw, 30 Juli 2007)


Norway bans tropical timber in public procurement

(bron: http://www.rainforest.no/html/481.htm 28 juni 2007)


Marktleider Doorwin maakt zich op Borneo sterk voor FSC-keurmerk. Bouwen en Borneo-campagne FSC Nederland boekt successen aan vraag- en aanbodzijde

(bron: NRC , 27 juni 2007)


De vraag naar duurzame en eerlijke producten stijgt onder Nederlandse consumenten

(bron: AgroFair, 12 juni 2007)


Een rapportage over illegale kap van mahonie in Peru.

(bron: www.rainforest.no 30 mei 2007)


Nederlandse delegatie ondertekent intentieverklaring in Jakarta. Nederlandse markt belooft forse extra afname FSC-hout

(bron: www.FSC.org , 26 maart 2007)


Meer dan 50% van het geïmporteerde hout in Engeland is gecertificeerd

(bron: http://www.ttf.co.uk/news/releases/, 26 januari 2007)


Voortgangsrapportage Duurzame Daadkracht 2006

(bron: www.vrom.nl , januari 2007)