rabatten
Oude Bossen Veluwe     Project in de kijker

Parkbossen Landgoed Tongeren

Cultuurhistorie vormt een integraal onderdeel van het beheer en de ontwikkeling van het Landgoed Tongeren. In recente beleidsvisies en ontwikkelingsvisies is vastgesteld dat bij de ontwikkeling en instandhouding van het Landgoed rekening moet worden gehouden met de historische wortels en de diversiteit van het landgoed.

Rondom de buurschap Tongeren vormen de Parkbossen een belangrijke verwijzing naar het verleden. In het begin van de 19e eeuw, toen de landgoedeigenaar zich met de inrichting van dit agrarisch gebied ging bemoeien, zijn deze parkbossen aangelegd (twee rond 1830 en één rond 1880). Deze bossen herbergen tal van cultuurhistorische waardevolle elementen zoals leemkuilen, kronkelige paadjes, lanen, bruggetjes, wallen en doorzichten.

Om de parkbossen en de daarin aanwezig cultuurhistorische elementen duurzaam te beheren, is er in de zomer van 2010 door het bureau Copijn een visie op de parkbossen opgesteld. De visie is tot stand gekomen in een tweetal workshops met de aandeelhouders van het landgoed. In deze visie zijn een aantal herstelmaatregelen gedefinieerd voor kenmerkende historische elementen. In het najaar van 2010 zijn Charlotte Rauwenhoff, de directeur van het Landgoed, de beheerder Rob Fernandes en bureau Copijn aan de slag gegaan met de nadere uitwerking van de herstelmaatregelen, waarbij per element de huidige toestand, het gewenste eindbeeld en de werkzaamheden in het veld worden beschreven. Ook Probos heeft hierbij geadviseerd vanuit de ondersteunende rol die zij namens de provincie vervult. Elementen die worden hersteld en geaccentueerd zijn:

  • de leemkuil en een lange oost-west-lopende wal in het Leemkuilbos;
  • de Grote Allee in het Oude parkbos;
  • de vista (zichtas) vanaf het Oude Huis; en
  • de waterpartij Fanny’s Lust.

Zie beschrijving uitvoeringsproject Parkbossen Landgoed Tongeren voor de actuele stand van zaken.

plan landgoed Tongeren

Dit project wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland, de uitvoering is in handen van Stichting Probos.