Elk station een veteraanboom

08 september 2020

Vandaag hebben we samen met NS en ProRail bij station Bussum Zuid de eerste toekomstige veteraanboom geplant. Uiteindelijk zal op elk NS station in Nederland een veteraanboom geplant of aangewezen worden. De groeiplaats van deze bomen blijft beschermd, zowel boven- als ondergronds. ProRail en NS willen de stations en hun omgeving groener maken en planten daarom in samenwerking met stichting Probos rondom stations bomen die ze de komende tijd met rust gaan laten.

 Tien jaar oud
De boom is in Brabant gekweekt en het heeft ongeveer tien jaar in beslag genomen om hem uit te laten groeien tot de huidige hoogte. Binnenkort krijgen ook de stations Rhenen, Amersfoort Vathorst, Zaandam Kogerveld, Akkrum, Gramsbergen, Baflo, Bad Nieuwenschans en Roodeschool een dergelijke boom, die in de boom- en boswereld een veteraanboom wordt genoemd. Deze bomen zullen nadat ze in het stationsgebied zijn gepland met rust worden gelaten. ProRail, stichting Probos en NS kijken daarnaast nog naar andere plekken om zo’n boom te planten.

Een goede zaak, zegt Mark van Benthem, directeur van stichting Probos: “Oude bomen zijn namelijk zeldzaam in Nederland. We geven bomen zelden de tijd om oud te worden, daarom is het zo bijzonder dat NS en Prorail plekken zoeken waar we bomen wel de tijd geven.”

Martijn Tellmann, groenadviseur bij NS Stations: “Een groen station is een fijn station. En we zorgen er ook voor meer biodiversiteit. We hangen nestkastjes op en zaaien bloemrijk gras. Het planten van een boom die oud mag worden, is ook zo’n voorbeeld. Een mooie oude boom wordt dan een klein monument, een blikvanger en een ontmoetingsplaats in één."

Positief voor biodiversiteit en klimaat
“Bomen maken de omgeving niet alleen groener en fijner om in te vertoeven,” zegt Reinout Wissenburg, manager Strategische Duurzaamheid bij ProRail. “Bomen slaan ook een heleboel CO2 op en dat is weer goed voor het klimaat. Het is het belangrijk dat we bomen vaker met rust laten want hoe ouder de boom, hoe groter de CO2-opslag.” Afhankelijk van de bodem, de boomsoort en de leeftijd nemen bomen vijf tot vijftig kilo CO2 per jaar op. In totaal staan er in Nederland ongeveer 2700 bomen op en bij stations. ProRail en NS willen dat aantal uitbreiden tot drieduizend stuks. Des te ouder de boom, des te diverser de levensomstandigheden voor plant en dier rondom de boom. Eerder dit jaar plantte ProRail nog 330 bomen bij het vernieuwde station Driebergen-Zeist.

Station veteraanboom 2 foto Mark van Benthem

(foto: Mark van Benthem/Probos)

Driebergen-Zeist
“Juist in een verstedelijkte omgeving zoals de Randstad hebben we de kans om het verschil te maken door de omgeving te vergroenen,” zegt ProRail-regiodirecteur Harro Homan. “De stations die we beheren liggen vaak midden in een stad of dorp en we vinden het belangrijk om die rol serieus te nemen. Dat deze volwassen boom uit mag groeien tot monument past daar goed bij.” Eerder dit jaar plantte ProRail nog 330 bomen bij het vernieuwde station Driebergen-Zeist.

Samenwerking
De basis van de samenwerking tussen de partijen is gelegd tijdens een spontante ontmoeting vorig jaar in de trein naar Springtij, waar onze veel te jong overleden collega Jaap van den Briel, Patricia Temme tegenkwam. Tijdens een inspirerende workshop dit voorjaar, waar ook Reinout Wissenburg bij aansloot, kwamen veel ideeën op. Een daarvan was het gemis aan markante, monumentale bomen op veel plekken in Nederland. En zie hier: de komende tijd wordt op elk station in Nederland een veteraanboom aangewezen of aangeplant. En beschermt.

Gepubliceerd op 26 november 2020

 

Vorig nieuwsbericht: Adviesbureau Silve geeft het stokje over aan jongere generatie