7poorter griend: de eerste wilgenenergieplantage op braakliggend bedrijventerrein!

11 april 2013

Op vrijdag 15 april 2011 is op bedrijventerrein 7poort in Zevenaar het 7poorter griend geopend door wethouder Anja van Norel van de gemeente Zevenaar en Fred Hakvoort, directeur van het bedrijf BKC.

Groenbedrijf BKC, dat actief is in de houthandel, groenvoorziening, boomverzorging en groenrecycling, heeft op een braakliggend stuk van het bedrijventerrein 7poort ruim één hectare wilg aangeplant. Deze wilg zal in de toekomst worden gebruikt om de houtgestookte verwarmingsinstallatie van het bedrijf BKC te stoken. Ook de naastgelegen centrale van Essent die de nieuwbouwwijk Groot Holthuizen verwarmt zal naar verwachting in de toekomst houtsnippers afnemen. In het najaar zal er nog drie tot vier hectare wilg worden aangeplant.

In Nederland staat duurzame energie nog steeds volop in de belangstelling. Nu en in de nabije toekomst zal de inzet van houtige biomassa een belangrijke bijdrage leveren aan de opwekking van duurzame energie. Aangezien de import van biomassa uit duurzaamheidsoogpunt niet altijd wenselijk is, ligt het voor de hand om binnen Nederland, waar mogelijk en haalbaar, biomassa te telen. Energieplantages van snelgroeiende boomsoorten zoals wilg zijn aantrekkelijke biomassaproducenten, omdat ze efficiënt te telen zijn en goed passen in het Nederlands landschap. Recent onderzoek in opdracht van Probos heeft bovendien aangetoond dat dergelijke wilgenplantages een rijke biodiversiteit herbergen. Stichting Probos (waarin opgenomen het Centrum voor Biomassa Innovatie/Centrum voor Plantaardige Vezels) doet al sinds de jaren 90 onderzoek naar de teelt van wilgen als energiegewas. Door de grote druk op de beschikbare grond vanuit onder andere de landbouw, komt in Nederland de aanleg van wilgenplantages nog niet echt van de grond. Daarom is zaak om te zoeken naar alternatieve terreinen waarvoor nog geen bestemming is gevonden of die tijdelijk braak liggen. Probos werkt momenteel aan een studie om voor Nederland het potentieel aan terreinen voor wilgenteelt in kaart te brengen. Daarnaast wordt er een geactualiseerde kosten-batenanalyse gedaan naar de aanleg en het beheer van wilgenplantages. De resultaten van deze studie zullen rond de zomer van 2011 beschikbaar komen.

Een voorbeeld van potentieel geschikte locaties voor wilgenteelt zijn braakliggende bedrijventerreinen. In Nederland liggen door de economische crisis veel geplande bedrijventerreinen tijdelijk braak. Deze terreinen kunnen goed worden ingezet voor tijdelijke energieteelt. Het bedrijventerrein 7poort in Zevenaar is een goed voorbeeld van een locatie waar de ontwikkeling langzamer gaat dan gepland. Het bedrijf BKC dat is gevestigd op dit bedrijventerrein heeft, mede op initiatief van Probos, deze kans gegrepen en de gemeente Zevenaar bereid gevonden om vijf hectare van het terrein tijdelijk ter beschikking te stellen voor energieteelt. De gemeente en BKC willen zo de braakliggende gronden een nuttige bestemming geven en tevens de inwoners van de naastgelegen nieuwbouwwijk voorlichten over duurzame energie. Dit werd vrijdag 15 april onder meer gedemonstreerd doordat kinderen van de twee scholen uit de wijk Groot Holthuizen samen met het Liemers Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie voorafgaand aan de opening de laatste wilgen hebben aangeplant.

Het 7poorter griend biedt volgens Probos een mooie kans om het concept van tijdelijke energieteelt op braakliggende gronden in de praktijk te tonen waardoor het ook elders in Nederland navolging kan krijgen. Probos heeft daarom ook in de voorbereidingsfase de benodigde kennis geleverd voor de aanleg. Ook de komende jaren zal Probos dit project blijven monitoren.

Informatie

Martijn Boosten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0317-466562
Jan Oldenburger, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0317-466574

© Probos , all rights reserved