Skip to main content

Proboslezing, ter gelegenheid van het afscheid van Nico Leek: Een strategie voor bosbehoud

11 april 2013

Het belang van de productie van kwaliteitshout in de Lage Landen
Op 17 juni organiseerde Stichting Probos ter gelegenheid van de pensionering van Nico Leek een Proboslezing door Joris van Acker, professor houttechnologie Universiteit Gent, onder de titel: “Een strategie voor bosbehoud”.

Hieronder een korte vooruitblik naar de lezing: Er zijn ontwikkelingen gaande in de Europese bos en houtketen, die grote impact hebben op de toekomst van deze sector:
  • de verdergaande verduurzaming van het beheer,
  • de grote aanspraak van duurzame energie op de grondstof hout en
  • de toenemende integratie van de Europese houtverwerkende industrie.

 

Om hier richting aan te geven hebben gedurende een viertal jaar in het kader van de COST Actie E44 experts van vrijwel alle Europese landen samengewerkt rond het thema “Wood Processing Strategy”. Uiteindelijk blijken twee elementen sterk naar voor te komen in de Europese bos-houtkolom. De verschillen tussen landen en regio’s zijn heel sterk. Zo is in Scandinavische landen vooral de interactie tussen zaaghoutproductie en de verwerking tot papier dominant, terwijl bijvoorbeeld in de Lage Landen de houtvoorziening secundair is aan andere bosfuncties. Dit soort verschillen speelt een belangrijke rol in hoe bossen beheerd worden. Houtkwaliteit is het tweede element dat een rode draad vormt in hoe een Europese strategie uitgewerkt kan worden. Vele moderne houtproducten zijn minder gebaseerd op het gebruik van kwaliteitstammen. Via toepassing van verkleining- en verlijmingtechnieken worden producten zoals MDF, OSB, WPC en ook laminaatvloeren veel minder afhankelijk van de boom- en houtkwaliteit. Hiertegenover staan traditionele zaaghoutproducten voor de bouwsector of zelfs fineer voor multiplex of als decoratieve component. Het verhaal wordt nog complexer als ook het gebruik van biomassa voor energie gebruik moet maken van een deel van de beschikbare hoeveelheid grondstof hout. De productie van kwaliteitshout blijft echter een belangrijk aspect om een gezonde bos-houtkolom voor de toekomst te garanderen. Sterke kant hiervan is dat het produceren van kwaliteitshout heel goed samengaat met de bosfuncties recreatie en biodiversiteit.

Informatie

PDF versie van de lezing "Een strategie voor bosbehoud" (7 Mb)