Skip to main content

Ontwerpateliers 'Cultuurhistorie als inspiratiebron bij bosaanleg'

11 april 2013

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor cultuurhistorie in het landschap. Bij de aanleg van nieuwe bossen en de uitbreiding van bestaande bossen speelt cultuurhistorie echter nog een ondergeschikte rol. Om de kennis over dit onderwerp te vergroten, organiseren Probos en Het Geldersch Landschap 4 ontwerpateliers met als titel ´Cultuurhistorie als inspiratiebron bij bosaanleg´.

Tijdens deze ontwerpateliers worden deskundigen uit allerlei disciplines (landschapsarchitecten, bosbeheerders, bebossers, cultuurhistorici, beleidsmakers, beeldend kunstenaars etc) uitgenodigd bebossingsplannen te maken voor toekomstige boslocaties. De meest aansprekende ideeën zullen ook daadwerkelijk worden gebruikt in de definitieve bebossingsplannen! De kennis en ervaringen uit de ontwerpateliers worden gebundeld en opgenomen in het boek 'De aanleg van nieuwe bossen' dat halverwege 2007 verschijnt.

Ontwerpatelier Erica (Dr) (programma)
Locatie: Dinsdag 17 april 2007 van 9.00 tot 18.00 uur in Hotel Emmen, Nieuw Amsterdam
Thema: Nieuwe Landgoederen: lokale cultuurhistorie in nieuwe bossen.
Hoe verwerk je het huidige landschap, bossen in de omgeving en cultuurhistorische elementen in het ontwerp van een nieuw bos?
Inleiders: Berno Strootman, directeur Strootman Landschaparchitecten
Michel Gerding, provinciaal historicus bij het Drents Plateau
Ontwerpatelier Barneveld (programma)
Locatie: Woensdag 18 april 2007 van 9.00 tot 18.00 uur in Kasteel De Schaffelaar, Barneveld
Thema: Parkbossen en historische ontwerpstromingen.
Parkbossen. Hoe verwerk je diverse (historische) ontwerpstromingen (Landschapsstijl, Barok, Renaissance,…) in een nieuw bosontwerp?
Inleiders: Bram Breedveld, landschapsarchitect Landlab
Ton Roozen, hoofd Afdeling Natuur en Landschap bij Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen
Ontwerpatelier Wageningen (programma)
Locatie: Donderdag 19 april 2007 van 9.00 tot 18.00 uur in Hotel de Wageningse Berg, Wageningen
Thema: Cultuurhistorie van de toekomst in bossen.
Hoe ontwerp je een bosgebied, waarbij kunst de cultuur historie van de toekomst vormt? Hoe integreer je beeldende kunst in bosontwerpen?
Inleiders: Michiel den Ruyter, landschapsarchitect en docent Hogeschool Larenstein
Inleider boomsoorten en boomvormen
Ontwerpatelier Winterswijk (programma)
Locatie: Woensdag 25 april 2007 van 9.00 tot 18.00 uur in Restaurant De Woord, Winterswijk
Thema: Nieuwe landgoederen: regionale identiteit in nieuwe bossen.
Hoe verwerk je de identiteit en de cultuurhistorie van de regio in het ontwerp van een nieuw bos?
Inleiders: Eric Luiten, landschapsarchitect en hoogleraar Cultuurhistorie en Ontwerp op de leerstoel Belvedere, TU Delft
Luuk Keunen, promovendus Historische Geografie bij de leerstoel Sociaalruimtelijk analyse van landgebruik, Wageningen Universiteit

 

Overige informatie: De ontwerpateliers duren van 9.00 tot 18.00 uur. Elk ontwerpatelier begint in de ochtend met een inspirerende inleiding over de integratie van cultuurhistorie en bosaanleg. Vervolgens wordt een inleiding gegeven over de cultuurhistorie en identiteit van het gebied. Hierop aansluitend vindt er een excursie plaats naar de omgeving van het nieuw aan te leggen bosgebied. Na de lunch gaan de deelnemers aan de slag met het maken van ontwerpen, schetsen en ideeën voor het nieuw aan te leggen bosgebied. Aan het einde van de dag worden de ontwerpen gepresenteerd en besproken. De dag wordt afgesloten met een borrel.

De ontwerpateliers zijn een initiatief van Het Geldersch Landschap en Stichting Probos. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Projectbureau Belvedere en provincie Gelderland.

  Voor meer informatie: Martijn Boosten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0317-466562