Skip to main content

Van heide tot lusthof; landgoederen in het Renkums beekdal

24 april 2013

De landgoederen in het Renkums beekdal hebben een bijzonder rijke historie. Van heide tot lusthof; Landgoederen in het Renkums beekdal neemt de lezer mee op een fictieve wandeling over de landgoederen Oranje Nassau's Oord, De Keijenbeg en Oostereng.

Het biedt een bijzondere blik op de geschiedenis van deze landgoederen en brengt recent opgeknapte historische elementen onder de aandacht. Het geeft een inkijkje in bijzondere monumenten, zoals de gedichtsteen op landgoed De Keijenberg. Maar ook alledaagse elementen die in het bos verscholen liggen, worden besproken, zoals de kadstenen en de vogeldrinkbakken op Oranje Nassau's Oord, waar een fascinerend verhaal van wetenschappelijk onderzoek achter zit. En wat te denken van de enorme vuilstort die onder een fijnsparbos verborgen is. Ook worden schokkende, verrassende, ontroerende, grappige en mysterieuze gebeurtenissen uit het verleden beschrieven. Het beekdal is tijdens de Tweede Werelsoorlog onder andere de plaats geweest waar het 5e Eskadron huzaren, onder commando van kapitein Martinus Nijhoff, extra lang standhield tegen een Duitse overmacht om de Wageningers voldoende tijd te geven de stad te evacueren. Ook de sporen van een burenvete, een lustmoord en de sage van Grunsfoort passeren de revue.

Van heide tot lusthof; Landgoederen in het Renkums beekdal is het resultaat van vier jaar intensief onderzoek door boshistoricus Patrick Jansen. Het schetst een kleurrijk beeld van wat er zich in het verleden allemaal op de landgoderen heeft afgespeeld, en legt uit waarom het bos er zo uitziet als het nu doet. Aan het boek is een topografische kaart met de locaties van de beschreven elementen bijgevoegd. Hiermee kunt u zelf een wandeling uitzetten naar de elementen die u graag wilt bezoeken.

auteur(s): Patrick Jansen
2012 | 336 pag.| ISBN 978 90 5343 460 2
prijs: € 39,95 (excl. verzending)

Bij de uitgever Matrijs en Probos is dit boek uitverkocht.

In de pers