Skip to main content

Geactualiseerde praktijkgids ‘Bestellen van bosplantsoen’

28 november 2017

PERSBERICHT
Wageningen, 28 november 2017

Stichting Probos heeft de praktijkgids ‘Bestellen van bosplantsoen. Handvaten voor de praktijk’ geactualiseerd. De gids bevat achtergrondinformatie over goed plantmateriaal en biedt praktische handreikingen over het bestellen en controleren van plantmateriaal. De oorspronkelijke praktijkgids uit 2015 was snel uitverkocht. Begin 2018 wordt de nieuwe Green Deal “Geschikt plantmateriaal voor een klimaatbestendig bos, natuur en landschap” gelanceerd. Dit moment is aangegrepen om de praktijkgids te actualiseren en te herdrukken. Probos en de leden van de Green Deal willen hiermee terreinbeheerders, adviesbureaus en groenaannemers praktische informatie bieden bij het toepassen van verantwoord plantmateriaal in bos, natuur, landschap en openbaar groen.

Bos- en groenbeheerders hebben een uitzonderlijk vak. Ze moeten bij de aanleg van een beplanting namelijk tientallen jaren vooruit kijken om zich een beeld te kunnen vormen van het resultaat van hun werk. Geduld en langetermijndenken zijn dan ook belangrijke waarden. Het brengt bovendien een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee. Bij de aanleg moet de basis worden gelegd voor bossen en beplantingen die tot wel 150 jaar vitaal moeten blijven en de hen toegedachte functies moeten vervullen. De genen die hierbij bijvoorbeeld in een bos worden gebracht kunnen door natuurlijke verjonging nog veel langer in het bos bewaard blijven.
Uit talloze wetenschappelijke studies is bekend dat de genetische herkomst van plantmateriaal van belang is voor de biodiversiteit. Bijvoorbeeld het moment van bloei of uitlopen van een boom is deels genetisch bepaald en daarmee van invloed op onder meer het insectenenleven. Daarnaast speelt de herkomst van plantmateriaal een cruciale rol bij de bedrijfszekerheid (gevoeligheid voor ziekten, plagen en bevriezing), aanplantkosten (aanslag, snelle jeugdgroei) en de financiële resultaten (groeisnelheid, stamvorm, betakking) van een beplanting. Het behoeft dan ook geen betoog dat de keuze voor plantmateriaal uitermate doordacht en deskundig moet gebeuren.
Voor slechts weinigen is het kiezen en bestellen van plantmateriaal echter dagelijks werk. Dan is het niet eenvoudig om alle benodigde vakkennis paraat te hebben om kwalitatief goed plantmateriaal te bestellen. De praktijkgids ‘Bestellen van bosplantsoen. Handvaten voor de praktijk’ geeft daarom concrete en praktische handvaten voor het stellen van kwaliteitseisen bij het bestellen van plantmateriaal en voor een effectieve controle van het geleverde materiaal. De gids is bedoeld voor terreinbeheerders, adviesbureaus, groenaannemers en iedereen die zich bezighoudt met de aanplant van bomen en struiken in bos, natuur, landschap en openbaar groen.


Bestelinformatie
Bestellen van bosplantsoen. Handvaten voor de praktijk
(Softcover, 104 pagina’s, kleur) Patrick Jansen, Martijn Boosten, Stichting Probos (Wageningen, 2017).
ISBN 978 90 74277 26 6
Prijs: € 7,50 (exclusief verzendkosten)
Bestellen via online formulier

De actualisatie en herdruk van de praktijkgids is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

LNV Logo

Bij de Green Deal “Geschikt plantmateriaal voor een klimaatbestendig bos, natuur en landschap” zijn de volgende organisaties betrokken:

Probos praktijkgidsPlansoen organisaties 2


Neem voor recensie-exemplaren, illustraties of andere vragen contact op met: Jasprina Kremers
Stichting Probos
Postbus 253
6700 AG Wageningen
0317 466551
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.