Skip to main content

Lancering online beslisboom bestrijding duizendknoop

29 maart 2018

PERSBERICHT
Wageningen, 29 maart 2018

Stichting Probos heeft een online beslisboom ontwikkeld die terreinbeheerders handvatten biedt voor voorkoming van verspreiding van duizendknoop en helpt om keuzes te maken in de bestrijdingsmethoden en bestrijdingsnoodzaak. De beslisboom is te raadplegen via www.bestrijdingduizendknoop.nl/beslisboom

In Nederland komen vier uitheemse soorten Aziatische duizendknoop voor die zich invasief gedragen en zeer moeilijk te bestrijden zijn. Ze rukken steeds verder op in onder meer natuurterreinen, bermen, tuinen, plantsoenen en tussen verhardingen en verdringen onder andere de oorspronkelijke vegetatie. Daarnaast geven ze economische schade doordat bijvoorbeeld stabiliteit van dijken en taluds wordt verminderd en de groeikrachtige wortelstokken verhardingen, funderingen en rioleringen beschadigen. Er is een grote behoefte aan handvatten hoe Aziatische duizendknopen kunnen worden bestreden en hoe de verdere verspreiding kan worden tegengegaan.

Om terreinbeheerders deze handvatten te bieden, heeft Stichting Probos in opdracht van de NVWA een online tool ontwikkeld. Na doorlopen van een korte vragenlijst over de locatie, worden tips weergeven voor voorkoming van verspreiding of (in geval van aanwezigheid van duizendknoop) een overzicht van passende bestrijdingsmethoden en de geadviseerde bestrijdingstermijn. De online tool is onderdeel van de website www.bestrijdingduizendknoop.nl  die in 2013 door Stichting Probos in het kader van de praktijkproef bestrijding duizendknoop is ontwikkeld.


Meer informatie
Voor meer informatie of illustraties kunt u contact opnemen met: Martijn Boosten of Joyce Penninkhof van Stichting Probos: tel. 0317-466555, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..