Skip to main content

Directiewijziging bij Stichting Probos

20 april 2023

Wageningen, 20 april 2023: 

Na ruim 19 jaar gaat Jan Oldenburger Stichting Probos per 1 juni verlaten. Jan is niet alleen een zeer gespecialiseerd senior adviseur, met name in het werkveld ‘gegevensvoorziening’, maar vormt ook sinds 2017 samen met Mark van Benthem de directie van Probos. Per 1 juni gaat Mark verder als directeur-bestuurder van Stichting Probos. Mark was al verantwoordelijk voor de strategie en acquisitie van Probos en neemt nu ook de directietaken van Jan volledig over.

Een terugblik van Jan op 19 jaar Probos
“Vanaf mijn start in 2004 heb ik met veel plezier bij Probos gewerkt. De grote variatie aan projecten heeft daar zeker aan bijgedragen. Werken met data was toch wel de rode draad in mijn werk. Ik heb meegewerkt aan drie Nederlandse bosinventarisaties (NBI) en heb ook de start van de 8ste NBI nog net meegepakt. Via eigen gegevensverzameling zag ik het marktaandeel van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt groeien van 13,3% naar ruim 80%. Meer recent heb ik samen met de collega’s een bijdrage geleverd aan de onderbouwing van de doelstellingen in de nationale en provinciale bossenstrategieën. Werk van betekenis voor de toekomst van de Nederlandse bossen. Probos is een hechte sociale organisatie met gedreven, enthousiaste vakmensen. De missie van Probos en de open houding ten aanzien van het samenwerken met andere organisaties maken het werken voor Probos zo leuk. Ik hoop ook in mijn nieuwe functie als bosadviseur Gelderland bij Staatsbosbeheer met Probos samen te werken en gebruik te mogen maken van de kennis die door Probos wordt verzameld en gedeeld.”

Symposium 3 oktober
In verband met het vertrek van Jan organiseert Probos op 3 oktober een symposium met als werktitel ‘Nut en noodzaak van bosinventarisaties’. Betrouwbare cijfers en informatie over de toestand van het bos zijn essentieel om ontwikkelingen in het bos te kunnen volgen in de tijd, zodat bossen op een duurzame manier beheerd kunnen worden. Probos is gespecialiseerd in het verzamelen, bewerken en analyseren van deze data. De waarde hiervan bleek weer bij het tot stand komen van de Nationale bossenstrategie en provinciale bossenstrategieën. Ook het monitoren van de in deze strategieën geformuleerde doelstellingen vraagt om goed onderbouwde, systematische gegevensverzameling. Bosinventarisaties zijn daarvoor onontbeerlijk. Meer informatie over het symposium volgt binnenkort.

Team Probos
Het Probos team is een deskundig, hecht team met specialisten in de verschillende werkvelden. Onder leiding van Jan is Sander Teeuwen, senior adviseur, inmiddels uitgegroeid tot een gerespecteerd dataspecialist en vraagbaak voor alle vraagstukken hieromtrent. Met support van collega’s trekt Sander de vele activiteiten op het gebied van gegevensvoorziening. Binnen Probos coördineert hij alles rondom de 8ste NBI. Begin dit jaar is Nienke Welle, senior adviseur aan het team van Probos toegevoegd. Nienke is een zeer ervaren adviseur, projectleider en onderzoeker. Haar focus lag de laatste jaren vooral op het brede werkveld van het landgoed- en landschapsbeheer en (groen) erfgoed. Het zoeken naar slimme functiecombinaties in het landelijk gebied is haar dan ook niet vreemd. Binnen Probos is zij voortvarend aan de slag gegaan met het werkveld ‘Meer bomen en bos’. Ook Jasper Velthuis maakt sinds 1 maart als all round adviseur deel uit van het team.

Gezien de goed gevulde portefeuille bij Probos mag het team nog uitgebreid worden met een dataspecialist en een senior expert op het werkveld ‘waarderen van ecosysteemdiensten’. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd zich te melden.

Meer informatie en contact
Mochten er naar aanleiding van de ontwikkelingen binnen Probos vragen zijn of wil je verder met ons in gesprek over ‘werken bij Probos’, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.