Skip to main content

Wie helpt er mee de geschiedenis van het Engelanderholt te ontrafelen?

13 juli 2014

Ten zuiden van Apeldoorn tussen Beekbergen en Ugchelen ligt het Engelanderholt, een bosgebied met een rijke en eeuwenoude geschiedenis. De beheerders van dit gebied (Staatsbosbeheer, het Geldersch Landschap en de Veluwse Bosgroepen) willen graag meer weten van de bosgeschiedenis en het erfgoed dat in het bos te vinden is. Probos zoekt vrijwilligers die in de periode november 2014 tot en met mei 2015 een stukje van de bosgeschiedenis willen uitpluizen. We zoeken onder andere amateurhistorici, veldonderzoekers, archiefspeurders, WO2-deskundigen, liefhebbers van oude ansichtkaarten, prenten, tekeningen of historische kaarten, etc. Een vrijwilliger kan een onderwerp oppakken al naar gelang zijn eigen interesse, beschikbare tijd en ervaring. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Martijn Boosten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0317-466562, www.probos.nl).


Englanderholt kaart 01
Het Engelanderholt (Engelerholt) in de 17e eeuw op de kaart ‘Geldria Ducatus et Zutfania Comitatus’ (Willem Janszoon Blaeu, 1635)

Aandacht voor cultuurhistorie in het bosbeheer
De aandacht voor cultuurhistorie in het bosbeheer is de laatste jaren sterk toegenomen. Steeds meer beheerders willen cultuurhistorie een vaste plaats geven in het beheer. Hiervoor is het nodig om zicht te hebben op de geschiedenis van een bosgebied en de historische relicten die het bos herbergt. Goed beheer van erfgoed begint immers met ‘weten wat je hebt’. De meeste bosbeheerders hebben echter niet de fondsen beschikbaar om op professionele leest historisch onderzoek te laten doen en ze hebben vaak onvoldoende tijd (en kennis) om dit type werk zelf te doen. Vrijwilligers kunnen een bosbeheerder daarom helpen om de geschiedenispuzzel van een bosgebied in kaart te brengen.

Voorbeeldproject Engelanderholt
Samen met Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer en de Veluwse Bosgroepen werkt Probos aan het project ‘De Puzzel van het verborgen verleden’. In dit project wordt met hulp van vrijwilligers de geschiedenis in beeld gebracht van het bosgebied Engelanderholt tussen Bruggelen en Ugchelen. Dit moet niet alleen nuttige informatie opleveren voor het beheer van het gebied. Het project dient ook als voorbeeldproject waarmee ervaring wordt opgedaan met het werken met vrijwilligers om cultuurhistorie van bossen in beeld te brengen. De ervaringen uit het project worden overdragen op andere bosbeheerders en vrijwilligersgroepen in Nederland. Hiervoor wordt het project mede financieel ondersteund door de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Apeldoorn.
Englanderholt kaart 02
Het projectgebied

Wie puzzelt er mee?
Voor dit project zoeken we personen en verenigingen die willen meehelpen om de verborgen geschiedenis van het Engelanderholt boven water te krijgen! Het gaat hierbij om het in beeld brengen van de geschiedenis (uit archieven, kaarten, krantenarchieven, historische foto’s etc.) en het inventariseren van erfgoed in het veld. Er zijn tal van onderwerpen die kunnen worden uitgezocht. Enkele voorbeelden zijn: de middeleeuwse ijzerindustrie, historische wegen, de Noorse Huizen, Landgoed Spelderholt en het Instituut voor Pluimveeonderzoek, de ontginningsgeschiedenis van Bruggelen, sprengen en watermolens, bijzondere bomen en arboreta, de bosmarken, toponymen, de Tweede Wereldoorlog, bosaanleg en bosbeheer door de jaren heen, etc.

Een vrijwilliger kan een onderwerp oppakken al naar gelang zijn eigen interesse, beschikbare tijd en ervaring. Iemand met interesse in oude kaarten kan deze bestuderen op het veranderd landgebruik door de eeuwen heen. Een ansichtkaartverzamelaar kan relevante ansichtkaarten gaan inventariseren. Iemand die graag archiefwerk doet, kan de archieven van het Geldersch Landschap en andere organisaties doorspitten. Iemand die graag buiten is, kan het terrein doorzoeken op erfgoed, zoals oude wallen, lanen, hakhout, sprengen etc.

De vrijwilligers ontvangen van ons deskundige begeleiding, een exemplaar van het boek ‘Historische boselementen’ en de praktijkgids ‘Bosgeschiedenis en erfgoed; handreikingen voor (veld)inventarisatie’!

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij: Martijn Boosten (tel. 0317-466562, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Englanderholt logos