Skip to main content

Probos

Weet wat er gebeurt in bos en hout

Oproep

Factsheet Sorbus terminalis

Heeft u als bosbeheerder/-eigenaar ervaring met nieuwe of minder bekende boomsoorten? Deel het met ons en uw collega's op het Boomsoortenportaal.
Lees verder...

Netwerken

Probos maakt deel uit van onderstaande netwerken op het gebied van biodiversiteit en invasieve exoten:

Logo Deltaplan

WUR logo Exoten WEB small

cropped neceklein 1

Over Probos

foto home

Als onafhankelijk kennisinstituut stelt Stichting Probos het belang van het bos centraal. Wij zetten ons in voor duurzaam bosbeheer en bosuitbreiding in Nederland én daarbuiten.
Lees meer over Stichting Probos. 

Agenda

Uitgelicht: Nationale Bossenmakelaar

Bijdragen aan meer bos? Iedereen die daar aan mee wil werken, kan vanaf nu terecht bij de Nationale Bossenmakelaar. Dit team van experts koppelt vraag en aanbod rond bosuitbreiding en helpt partijen verder die nieuw bos willen realiseren. Met als doel: bosuitbreiding in Nederland aanjagen en versnellen. Zo dragen we bij aan de ambitie om 37.000 ha nieuw bos te realiseren voor een gezonde woonomgeving, een beter klimaat en meer biodiversiteit.

De Nationale Bossenmakelaar is er voor verschillende grondeigenaren, zoals agrariërs die nadenken over nieuwe kansen of extensivering, landgoedeigenaren en particulieren met een stuk grond. Maar ook provincies, gemeenten en waterschappen kunnen bij de Nationale Bossenmakelaar terecht. Samen kijken we waar kansen liggen en hoe knelpunten opgelost kunnen worden.

Wie vragen of ideeën heeft, of ondersteuning zoekt bij het realiseren van nieuw bos, kan terecht bij de Nationale Bossenmakelaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de website https://nationalebossenmakelaar.nl/.

De Nationale Bossenmakelaar is een initiatief van Stichting Probos en Stichting de Lynx en wordt ondersteund door het ministerie van LNV.

Actueel

Bosgemeenschappen helpen ontwikkelen

Sietze van Dijk

In Binnenlands Bestuur vertelt Sietze over ons werk in het kader van het Cities4Forests-project. Met de toepassing van  duurzaam tropisch hardhout steunen Amsterdam en Rotterdam dorpsgemeenschappen in Zuid-Amerika.

Sietze: “Dit partnerschap werkt aan twee kanten: Nederlandse gemeenten geven invulling aan hun klimaatbeleid door CO2 langdurig vast te leggen in hout en door het bos te beschermen tegen ongecontroleerde kap en bosgemeenschappen in het regenwoud kunnen zich ontwikkelen met de inkomsten uit duurzame houtoogst.”

Amsterdam krijgt het hout uit een bijna 16.000 hectare groot gemeenschapsbos bij Bigi Poika in Suriname. Het Rotterdamse hout komt uit gemeenschapsbossen in Bolivia en Guyana en uit het bosreservaat Selva Maya in Guatemala.

Lees het volledige artikel: Bankjes en bruggen van tropisch hout