Skip to main content

Magazine P-plus: 'Alweer een winter verloren voor bosuitbreiding'

17 april 2023

P-plus, online magazine met best practices voor een duurzame toekomst: april 2023 

Met de komst van de lente is de tijd van bomen aanplanten weer voorbij. Alweer is een compleet seizoen verloren gegaan om tot grootschalige bosaanplant in Nederland te komen, zo constateert directeur Mark van Benthem van Stichting Probos.

Nederland kent sinds 2020 op papier een bossenstrategie. In 2030 moet er 37.400 hectare bos bij zijn gekomen, oftewel zo’n honderd miljoen bomen. “Met dat aantal hectares was vanaf de start van dit plan gerekend. Zo’n kleine 4000 hectare bosaanplant per jaar”, berekent Van Benthem (1975).

Van Benthem: “Natuurlijk is er een aanloopperiode nodig. Dus vanaf vandaag gerekend zitten we al op een opgave van zo’n 5.000 hectare per jaar. Die doelstelling is ook afgelopen winter bij lange na niet bereikt. Wij schatten in dat sinds de publicatie van de bossenstrategie niet meer dan 1000 hectare nieuw bos is gerealiseerd, vooral in al bestaande natuurgebieden. We liggen in praktijk ver achter op schema. En zelfs op papier wordt het doel niet gehaald, wanneer je alle nieuwe provinciale plannen bij elkaar optelt. Dan komen we niet aan die 37.000 hectare. De plannen blijven steken op 30.983 hectare. Er moet echt een tandje bij.”

Lees het volledige artikel op de website van P+.