Mark van Benthem | directeur en senior adviseur

mark.van.benthem

T+31 317 46 65 60
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/markvanbenthem1/
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Van ons directeursduo is Mark meer degene die naar buiten treedt. Acquisitie, creatief nadenken, dat vindt hij leuk. En de interactie met mensen. Intussen is hij wel onze grootste idealist bij Probos. Bij elk project checkt hij even of de wereld er wel een beetje beter van wordt, anders moet je het niet doen, vindt hij. Altijd kijken wat de impact is van projecten: draagt het bij aan goed bosbeheer, schiet de biodiversiteit er iets mee op, de bodem? Niet zo gek dus dat hij zich veel bezighoudt met verduurzaming van de houtketen en de relatie tussen bosbeheer en biodiversiteit.

Zijn favoriete boom of bos? "Chileens Patagonië. In een middagje fiets je van het gematigd regenwoud aan de kust tot boven de boomgrens. Bergop kom je in bossen met alerce, de grootste boom van Zuid Amerika, die zeer langzaam groeit en duizenden jaren oud kan worden".

Mark heeft internationale werkervaring in Chili, Mexico, Peru, Canada, Oekraïne, Indonesië, Republiek Congo, Kameroen en Finland. Hij is sinds de jaren negentig betrokken bij de certificering van duurzaam bosbeheer en ondersteunt de Nederlandse overheid sinds 2008 bij de implementatie van hun duurzaam inkoopbeleid.  Sinds 2013 is hij actief in de European Sustainable Tropical Timber Coalition.
 

 Jan Oldenburger | directeur en senior adviseur

jan.oldenburger

T+31 317 46 65 74
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/janoldenburger
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Bos en getallen, daar houdt Jan zich het liefst mee bezig. Als helft van ons directieduo doet hij dan ook de financiën, administratie en andere interne zaken. Maar intussen blijft hij zich ook graag vastbijten in alle mogelijke bos- en houtstatistieken, voor het ministerie, het CBS, de houtsector of ieder ander die cijfers zoekt over bos of hout. Maar een nerd, nee, dat is hij ook weer niet. Hij draait ook gewoon praktijkprojecten, coacht jonge collega’s en is het liefst buiten.

Zijn favoriete boom of bos? "Een oude douglasboom, stevig, kan tegen een stootje. Prachtig om langs de stam naar boven te kijken! Heel mooi!"

Dankzij zijn jarenlange ervaring als Nationaal Correspondent voor verschillende internationale organisaties als FAO, ITTO en UNECE, heeft Jan een breed netwerk binnen internationale bos- en houtorganisaties en overheden. Ook is hij lid van ENFIN.
  

Sven van Best | adviseur

Sven

T+31 317 46 65 55
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/sven-van-best

Sven heeft zijn BSc Milieukunde afgerond op de Avans Hogeschool in Breda en zijn MSc Klimaatstudies op de WUR. Als onderdeel van zijn studies heeft hij in Indonesië en Brazilië onderzoek gedaan, wat ervoor heeft gezorgd dat zijn hart bij tropische bossen ligt. Na een stage bij FSC (Forest Stewardship Council) Nederland, is Sven nu bij ons aan de slag als adviseur. Sven: “Probos is een uitdagende club die zich inzet voor een gezondere en toekomstbestendigere aarde. Het belang van het bos centraal stellen ten behoeve van alles wat leeft is een visie die ik al jaren deel. Ik draag met Probos dan ook graag mijn steentje bij aan een goede toekomst voor alle kinderen, wezens en klimaten op deze wereld.”

 

 

 

Martijn Boosten | senior adviseur

martijn.boosten1

T+31 317 46 65 62
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/martijnboosten
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Martijn vindt eigenlijk alles interessant. Als het maar met bos te maken heeft en het liefst een beetje praktisch is. Klimaatslim bosbeheer, agroforestry, biomassa, bestrijding van exoten, bosgeschiedenis of duurzame inkoop van hout. Daarbij gaat hij graag achter zijn bureau vandaan het bos in. Om een praktijkproef voor te bereiden bijvoorbeeld, een excursie te geven of cultuurhistorie te inventariseren. Dat levert een hoop kennis op, die hij ook nog eens goed opslaat. Willen we iets weten over wat dan ook? Martijn trekt zo een artikel of boek uit zijn archief!

Zijn favoriete boom of bos? "Het Ravensbos bij Valkenburg. Gemengd, oud, vol cultuurhistorie. Ik kwam er als kind al. Ik zag daar de boswachter te paard, met een hoedje en een jachtgeweer en toen dacht ik: ik wil boswachter worden.

Als bestuurslid van Pro Silva Nederland zet Martijn zich in voor kennisverspreiding over natuurvolgend bosbeheer. Bovendien heeft Martijn via Pro Silva International een breed netwerk onder Europese bosbeheerders. Hij is een deskundige op het gebied van Klimaatslim bosbeheer, houtige biomassa en bio-energie, bosaanleg, agroforestry en de cultuurhistorie van bossen.
 

Joyce Penninkhof | adviseur

joyce.penninkhof

T+31 317 46 65 57
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/joycepenninkhof
Bekijk: haar projecten en publicaties

Joyce had het prima naar haar zin als studieadviseur bij de WUR. Ze dacht nog: alleen als Probos belt (waar ze ooit stage liep), dan overweeg ik weg te gaan. En jawel, toen belden we! Aangenomen in 2015 op haar brede interesse en gestructureerde manier van werken, houdt ze zich met van alles bezig. Van praktijkproeven rond invasieve exoten tot duurzaam inkoopbeleid. Ook organiseert ze zonder met haar ogen te knipperen een uitstekende internationale conferentie over duurzaam tropisch hardhout. Zowel inhoudelijk als praktisch.

Haar favoriete boom of bos? "Het bos op de Sint Jansberg bij Groesbeek. Heuvelachtig, op een oud landgoed. Je komt er loofbos tegen, productienaaldbos, maar ook oude vijvers. Het voelt er bijna buitenlands."

Joyce heeft werkervaring in Finland. Bij Probos organiseerde zij drie grote internationale conferenties in Rotterdam, Aarhus (Denemarken) en Parijs. Ze is deskundige op het gebied van duurzaam houtinkoopbeleid en invasieve soorten (in het bijzonder Aziatische duizendknopen).
 

Jasprina Kremers | adviseur

Jasprina Kremers klein

T+31 317 46 65 51
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/jasprina-kremers-832aa682
Bekijk: haar projecten en publicaties

Jasprina viel op tijdens haar studie bos- en natuurbeheer. Al bij haar afstudeerpresentatie over klimaatadaptatie in het Nederlandse bosbeheer in 2017 vroegen we of ze misschien wilde solliciteren. Dat leek haar wel wat! Ze is te praktisch voor wetenschappelijk onderzoek en te nieuwsgierig voor alleen maar uitvoeren. En bij Probos staat ze mooi tussen de kennisontwikkeling en de praktijk in. Daarmee kan ze heel concreet bijdragen aan duurzamer bosbeheer.

Haar favoriete boom of bos? "Een vol uitgegroeide, oude eik. Ik heb ze in Schotland veel gezien, zo solitair in het open veld. Prachtig!"

Jasprina is op bosbeheergebied breed inzetbaar. Van klimaatslim bosbeheer, bodemverdichting door bosmachines en agroforestry tot praktijkdemo’s en monitoring in het kader van de Nederlandse Bosinventarisatie en het FLEGT Action Plan.

Anne Reichgelt | senior adviseur

Anne klein

T+31 317 46 65 53
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/anne-reichgelt-7864775/
Bekijk: haar projecten en publicaties

Opgegroeid aan zee, in misschien wel het minst bosrijke deel van Nederland, heeft Anne een andere kijk op bos. Voor haar is elke boom waardevol. Zeker als het gaat om biodiversiteit en het landschap. Voor klimaatmitigatie is het interessant om te kijken waar zelfs in ogenschijnlijk boomarme omgevingen toch op natuurlijke wijze bosjes kunnen komen. Zonder dat daarbij soorten in het gedrang komen die horen bij een open landschap. Door haar werk bij de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren heeft Anne veel kennis van de beleidsmatige context van bos- en natuuronderwerpen. Anne is enthousiast, nieuwsgierig, creatief en vindt het leuk dagvoorzitter te zijn op grote bijeenkomsten. Met het hoofdredacteurschap van het Vakblad Natuur Bos Landschap zet zij zich tevens in voor kennisverpreiding binnen onze branche.

Haar favoriete boom of bos? "Ik houd van rivierbegeleidende bossen. Kanoën door de Biesbosch of een wandeling over de Moerputtenbrug bij Den Bosch; je waant je even in de Nederlandse versie van een mangrove."

Tijdens haar Europese master opleiding Ecosystem Conservation and Landscape Management bestudeerde Anne natuurbeheer in Finland, Ierland en Nederland. Deze kennis heeft ze meteen ingezet tijdens haar eerste baan bij Staatsbosbeheer als medewerker Europese public affairs. Deze ervaringen maakt dat zij veel waarde hecht aan internationale samenwerking als het gaat om natuurbescherming en een duurzaam gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen.

Suzanne Stas | adviseur

suzanne klein

T+31 317 46 65 55
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/suzanne-stas-49641622

Suzanne is tropisch bosecoloog en heeft het afgelopen decennium veel tijd in de tropen doorgebracht, vooral in Indonesië, Vietnam, Oeganda, DR Congo en Kameroen. Ze heeft voornamelijk gewerkt aan duurzaam bosbeheer, ecosysteemdiensten, REDD+ en land-use planning. In juli 2020 heeft ze haar PhD behaald aan de Universiteit van Leeds (UK), waar ze de effecten van houtkap op Vietnamese bossen heeft onderzocht. Bij Probos werkt ze vooral aan de andere kant van de houtketen, namelijk aan het verbeteren van de business-case voor duurzaam bosbeheer en verduurzaming van houtstromen.

 

 

 

 

Sander Teeuwen | adviseur

sander.teeuwen

T+31 317 46 65 66
EDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
INnl.linkedin.com/in/sander-teeuwen-998224a1
Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sander is al net zo’n cijfervreter als zijn mentor Jan. Hij haalt heel veel voldoening uit het uitspitten van grote datasets, om daar dan mooie conclusies uit te trekken. Niet zo gek dus dat hij meteen na zijn afstuderen aan de slag kon om bij ons gegevens te verzamelen, te analyseren en over te dragen. Als zoon van een hovenier is de praktische kant hem overigens ook niet vreemd. Dat trok hem dan ook aan in Probos: een mooie combinatie van onderzoek, praktijk en kennisoverdracht.

Zijn favoriete boom of bos? "Het oude open beukenbos op de Oostereng bij Wageningen, met die mooie lichtval als de zon erop staat. Ook in de winter, als er verder niemand buiten is."

Sander heeft werkervaring opgedaan in het Amazone regenwoud van Brazilië, waar hij het effect van houtkap onderzocht op de regeneratie van tropische boomsoorten.
 

Jaap van den Briel | senior adviseur

jaap.van.den.briel

Op zaterdag 14 december 2019 is Jaap van den Briel geheel onverwacht overleden.
In memoriam: Jaap van den Briel
label