Skip to main content

Ons Team

Mark van Benthem | directeur-bestuurder

 T  +31 317 46 65 60
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/markvanbenthem1/

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Als directeur-bestuurder denkt Mark graag creatief en in oplossingen. Dat vindt hij leuk. En de interactie met mensen. Intussen is hij wel onze grootste idealist bij Probos. Bij elk project checkt hij even of de wereld er wel een beetje beter van wordt, anders moet je het niet doen, vindt hij. Altijd kijken wat de impact is van projecten: draagt het bij aan goed bosbeheer, schiet de biodiversiteit er iets mee op, de bodem? Niet zo gek dus dat hij zich veel bezighoudt met verduurzaming van de houtketen en de relatie tussen bosbeheer en biodiversiteit.

Zijn favoriete boom of bos? "Chileens Patagonië. In een middagje fiets je van het gematigd regenwoud aan de kust tot boven de boomgrens. Bergop kom je in bossen met alerce, de grootste boom van Zuid-Amerika, die zeer langzaam groeit en duizenden jaren oud kan worden".

Mark heeft internationale werkervaring in Chili, Mexico, Peru, Canada, Oekraïne, Guatemala, Indonesië, Suriname, Republiek Congo, Kameroen en Finland. Hij is sinds de jaren negentig betrokken bij de certificering van duurzaam bosbeheer en heeft veel publicaties geschreven. Zo is hij medeauteur van verschillende boeken over bosgeschiedenis, bosbeheer en biodiversiteit en bosuitbreiding. Mark zoekt actief met partners naar manieren om bossen meer waarde(n) te geven en daarmee bij te dragen aan bosbehoud en bosuitbreiding.

Nienke Welle | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 53
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/nienkewelle

Bekijk: haar projecten en publicaties

Nienke studeerde bosbouw aan de Hogeschool Larenstein en behaalde een master in Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze deed al heel wat jaren ervaring op bij een bosbouwadviesbureau, de Federatie Particulier Grondbezit én als zelfstandig adviseur, projectleider en onderzoeker. Het zoeken naar slimme functiecombinaties die de realisatie van nieuwe bossen kunnen ondersteunen is haar niet vreemd. Daarbij heeft ze aandacht voor het evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale belangen op het platteland en zicht op de bestuurlijke verhoudingen. Ook (groen) erfgoed is haar passie, vooral de geschiedenis van het beheer van landgoederen in de breedste zin van het woord.

Haar favoriete boom of bos? "Een onmogelijke vraag! Ik houd van het oer-Hollandse kleinschalige cultuurlandschap, met oude eiken of kastanjes rond de boerderijen. Maar ook van oude beukenbossen, van een populierenweide met weelderige ondergroei, van een laan met Amerikaanse eiken in de herfst, van de eindeloze bossen in het Zwarte Woud."

Bij Probos houdt Nienke zich hoofdzakelijk bezig met het werkveld 'Meer bos en bomen'. Het is haar ambitie om samen met partners in het landelijk gebied bij te dragen aan de doelstelling van 10% meer bos in Nederland en een groen-blauwe dooradering van het landschap. Je kunt Nienke bellen voor vragen over bosaanleg/-uitbreiding en alles wat daarbij komt kijken (zoals vraagstukken rond ruimtelijke ordening, financiering, plantsoen en Natuurschoonwet), maar ook voor boshistorie of historisch geografische thema’s.

Joyce Penninkhof | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 57
 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in nl.linkedin.com/in/joycepenninkhof

Bekijk: haar projecten en publicaties

Joyce deed tijdens haar stage bij Probos onderzoek naar de cultuurhistorie van de Sint Jansberg. Na een tussenstop bij de WUR startte ze in 2015 bij Probos. Op haar gestructureerde manier van werken houdt ze zich met van alles bezig, zowel inhoudelijk als praktisch. Ze heeft een brede interesse in alles wat met duurzaam bosbeheer te maken heeft en is daardoor een goede vraagbaak voor collega’s. Van elkaar leren en samen stappen blijven zetten in het bosbeheer, ook voor de toekomstige generaties bossen en mensen, vindt ze belangrijk.

Haar favoriete boom of bos? "Het bos op de Sint Jansberg bij Groesbeek. Heuvelachtig, op een oud landgoed. Je komt er loofbos tegen, productienaaldbos, maar ook oude vijvers en andere mooie cultuurhistorische elementen. Het voelt er bijna buitenlands."

Joyce heeft werkervaring in Finland, waar ze onderzoek deed naar verbossing van veengebieden. Binnen Probos houdt Joyce zich met name bezig met het werkveld ‘toekomstbestendig bosbeheer’, zoals graasdrukmonitoringsonderzoek waar het kwantitatieve effect van grote hoefdieren op bosverjonging wordt vastgelegd, revitalisering en aanvullende boomsoorten. Ook voert ze verschillende onderzoeken en projecten uit op gebied van invasieve exoten (in het bijzonder Aziatische duizendknopen) en is ze mede-initiatiefnemer van het Kennisnetwerk Invasieve Exoten. Daarnaast geeft ze samen met partners diverse cursussen.

Sander Teeuwen | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 66
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sanderteeuwen

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Na het afronden van zijn opleiding Bos- en Natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit is Sander in 2018 zijn carrière begonnen bij Stichting Probos. Inmiddels is hij uitgegroeid tot expert op het gebied van bosinventarisaties, CO2-berekeningen en vraagbaken op het gebied van bos- en houtstatistieken. Via data inzicht verkrijgen in de status en ontwikkeling van het (Nederlandse) bos en de houtmarkt staat centraal bij Sander. Echter, als zoon van een hovenier is de praktische kant hem ook niet vreemd. Dat trok hem dan ook aan in Probos: een mooie combinatie van onderzoek, praktijk en kennisoverdracht.

Zijn favoriete boom of bos? "Het oude open beukenbos op de Oostereng bij Wageningen, met die mooie lichtval als de zon erop staat. Ook in de winter, als er verder niemand buiten is."

Sander coördineert het werkveld gegevensvoorziening. Hiermee levert hij een grote bijdrage aan het produceren van betrouwbare statistieken en marktgegevens op het gebied van bos en hout; essentieel voor het formuleren van beleid en uitvoeren van gedegen onderzoek. Sander is voor Nederland nationaal correspondent voor datavoorziening voor organisaties als de FAO, ITTO en UNECE en lid van de European National Forest Inventory Network (ENFIN). Tevens heeft Sander werkervaring opgedaan in het Amazone regenwoud van Brazilië, waar hij het effect van houtkap onderzocht op de regeneratie van tropische boomsoorten.

Eli Prins | adviseur

 T  +31 317 46 65 74
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/eliprins

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Bij Probos houdt Eli zich bezig met projecten die gaan over het verduurzamen van de (tropische) houtketen, bosuitbreiding, klimaatbestendige bossen, en ecosysteemdiensten. Hij zoekt graag naar integrale oplossingen met betrokken partijen, met als belangrijkste doel het maken van een positieve impact op het bos. Als natuurfanaat en vogelaar is Eli regelmatig te vinden in bossen en natuurgebieden van groot tot klein, met zijn verrekijker en camera bij de hand.

Zijn favoriete boom of bos? Het vochtige bos, zoals de moerasbossen in de duinen bij Voorne en de elzenbroekbossen bij de St. Jansberg. Hier zorgen het mineraalrijke grondwater en de rijke bodems voor een productief ecosysteem waar de diversiteit van plant- en diersoorten direct voelbaar zijn.

Eli heeft ervaring als projectmanager van innovatieve projecten en het samenbrengen van de ‘triple helix’, vooral op thema’s binnen de circulaire economie en het opbouwen van ketensamenwerking. Verder verzorgde hij meerdere leveringen van energiesystemen aan Oekraïne. Zijn werkervaring kan hij goed inzetten voor het realiseren van impactvolle projecten bij Probos, door verschillende perspectieven samen te brengen in projecten. Hij heeft twee MSc opleidingen afgerond; strategisch ondernemerschap (EUR) en bos- en natuurbeheer (WUR). Bij deze laatste opleiding heeft hij zich onderlegd met inhoudelijke kennis over bossen waaronder bostypen en bosecosystemen, biodiversiteit van bossen, soortenherkenning, en beheer van bossen.

 

Gera op den Kelder | adviseur

 T  +31 317 46 65 54
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/geraopdenkelder

Bekijk: haar projecten en publicaties

Gera deed tijdens haar stage bij Probos, in samenwerking met Stichting Ark, onderzoek naar spontane bosontwikkeling. Haar inzet en de samenwerking resulteerde in een mooie beoordeling van haar stage en we vroegen haar of ze niet bij ons wilde blijven werken. Dat leek haar wel wat! Ze zet zich bij Probos in op de werkvelden toekomstbestendig bosbeheer en meer bos en bomen, en werkt daarnaast o.a. aan projecten op het gebied van koolstof, zoals het berekenen van de koolstofvastlegging in bomen en bos en koolstofcertificaten. Wat het onderwerp ook is, ze gaat er mee aan de slag en zet zich er volledig voor in.

Haar favoriete boom of bos? "De treurwilg. Anders dan de naam suggereert, vind ik de boom niet iets treurigs maar juist iets majestueus hebben met haar omvang en hangende takken. Voor mij gaat er een bepaalde sereniteit vanuit."

Gera is van jongs af aan ook fanatiek bezig met voetbal. Opgeven is er niet bij en het kan altijd beter. Elke situatie ziet ze om van te leren om het de volgende keer beter te doen. Deze mentaliteit komt niet alleen op het voetbalveld van pas, maar neemt ze ook mee in haar werk bij Probos.

Gino van Maaren | adviseur

 T  +31 317 46 65 52
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/ginovanmaaren

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Bij Probos werkt Gino aan de thema's toekomstbestendig (klimaatslim) bos- en natuurbeheer, meer bos & bomen en invasieve exoten. Hij zet zich graag in voor het 'vertalen' van beleid en wetenschap naar praktische handvatten en goed leesbare artikelen en rapporten.

Zijn favoriete boom of bos? "De amberboom. Als de herfst intreedt, verkleurt een amberboom prachtig! Als een boom alle kleuren heeft van groen naar geel, oranje, rood en dan paars, dan is het net alsof je naar een sprookjesboom kijkt."

Gino heeft Bos- en Natuurbeheer gestudeerd aan de Wageningen University (WUR). Tijdens zijn studie heeft hij onder andere gewerkt aan de effecten van klimaatverandering op het Nederlandse bos, de terugkeer van de wolf en rewilding in Nederland. Zijn stage liep Gino bij Staatsbosbeheer, waar hij onderzoek deed naar de toepassing van rijkstrooiselsoorten en 'nieuwe', klimaatbestendige boomsoorten en herkomsten. Hiernaast is hij geïnteresseerd in de bijdrage van bomen in stedelijk gebied aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving.

Jasper Velthuis | adviseur

 T  +31 317 46 65 51
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/jasper-velthuis

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Na zijn studies in bos- en natuurbeheer (Van Hall Larenstein en WUR) zocht Jasper naar de balans tussen onderzoek en praktijk. Bij Probos zag hij hiervoor volop kansen! Dus meldde Jasper zich via een open sollicitatie waarna het voor Probos al snel duidelijk was dat Jasper een aanwinst is voor het team. Jasper houdt zich het liefst inhoudelijk bezig met actuele onderwerpen en vraagstukken binnen de bospraktijk, zoals klimaatslim bosbeheer. En die vraagstukken zijn er natuurlijk genoeg binnen Probos.

Zijn favoriete boom of bos? “Zelf heb ik veel met de boreale bossen zoals je die in Scandinavië hebt. Met name in het noorden van Zweden waar je nog oude boskernen met interessante structuren tegenkomt. Die hele regio heeft een bepaald ruw en eigenzinnig karakter. “

Jasper heeft tijdens zijn studie ervaringen opgedaan in Zweden en Zwitserland. Hij werkte onder andere mee aan een project over de klimaatgevoeligheid van de beuk in Europa. Binnen Probos is hij vooralsnog betrokken bij verschillende werkvelden alvorens hij zich verder zal gaan specialiseren. In zijn vrije tijd is Jasper een liefhebber van sporten en daarin verlegt hij graag zijn grenzen. Een kwaliteit die hij ook graag toepast in zijn werk.

Robin Zwijgers | adviseur

 T  +31 317 46 65 69
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/robinzwjgers

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Robin is als adviseur binnen Probos voornamelijk aan het werk op het werkveld gegevensvoorziening. Van ingewikkelde data leesbare grafieken maken: dát vindt hij leuk. Zeker wanneer deze gegevens helpen bij het gesprek over de opvattingen van bosbeheer.

Zijn favoriete boom of bos? “Een dennenbos op de zandgronden op een warme, droge zomerdag. Wat mij betreft een ondergewaardeerd soort bos. Een warme windvlaag met de geur van zand en dennen brengt me in deze bossen terug naar vakanties en zomerkampen uit mijn jeugd.”

Na een interessante bachelor, heeft Robin gekozen voor iets wat beter aansloot bij zijn interesses: het Nederlandse bos. Tijdens zijn studie Bos- en Natuurbeheer aan de WUR merkte hij dat dit de juiste beslissing was en schreef zijn scriptie bij Wageningen Environmental Research. Hiervoor heeft hij een data-analyse op gegevens van de Nederlandse Bosinventarisatie (NBI) uitgevoerd om kwesties over boseigenaren en houtoogst te onderzoeken. De master werd afgerond door een stage bij Bosgroep Zuid-Nederland waarbij hij de hoogtegroeifunctie van een bosgroeimodel heeft verbeterd op basis van de NBI gegevens. Samen met zijn interesses voor actualiteiten en ontwikkelingen rondom het Nederlandse bosbeheer geeft dit een goede basis voor zijn werkzaamheden bij Probos. 

Gryanne Hamming | adviseur

 T  +31 317 46 65 58
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  linkedin.com/in/gryannehaming

Bekijk: haar projecten en publicaties

Gryanne ontdekte Probos tijdens een stage in haar bachelor Bos- en Natuurbeheer aan de Universiteit van Wageningen. Ze zette haar tanden in het bosuitbreidingsbeleid van 1986 tot  begin 21ste eeuw en verdiepte zich in de vermeerdering van populieren en de biodiversiteitswaarde van dood hout. Toen al werd duidelijk dat Gryanne een kei is in het verwerken van grote hoeveelheden informatie. Bovendien geeft het haar voldoening om daar een inzichtelijk verhaal van te maken. Tijdens haar master Landschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen richtte zij zich op de historie van het landschap. Eenmaal terug in Wageningen klopte Gryanne weer bij Probos aan. Met haar bul op zak kon ze aan de slag gaan als adviseur op de werkvelden ‘Meer bomen en bos’ en ‘Toekomstbestendig bosbeheer’.

Haar favoriete boom of bos? “De erfbeplanting op Groningse boerderijen. Gemarkeerd door populieren, essen en elzen vormen de erven eilandjes in het uitgestrekte boerenlandschap. De bomen zorgen voor een prettige afwisseling in het zicht en geven de boerenerven iets veiligs en geborgens.”

Afkomstig uit het Groningse Ten Boer en met ouders afkomstig van de boerderij heeft Gryanne feeling met de mentaliteit van de agrarische sector hetgeen haar goed van pas komt bij de activiteiten rondom bosuitbreiding in het landelijk gebied.

Sylvia Schalken | officemanager

 T  +31 317 46 65 55
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sylviaschalken

Met zo’n 40 arbeidsjaren op de teller en een diversiteit aan functies heeft Sylvia haar sporen inmiddels wel verdiend. Maar na de psychiatrie, het communicatievak en haar rol als manager in de ouderenzorg wilde zij zich nóg een keer verdiepen in een heel nieuw werkveld. En dus koos ze voor het bos. Binnen Probos ondersteunt Sylvia de adviseurs op het gebied van projectmanagement en communicatie. En natuurlijk zorgt ze er voor dat binnen het bureau alles op rolletjes loopt. Want plannen, organiseren en communiceren… dat hoort gewoon bij haar.

Haar favoriete boom of bos? "De reuzensequoia’s die zij tegenkwam op haar rondreizen door Amerika. “Temidden van deze bomen voel je je zó nietig; dan besef je pas goed hoe machtig en mooi de natuur is.”

Sylvia schrijft graag. Meestal doet zij dat voor of namens anderen. Behalve op haar blogsite; daar publiceert zij wekelijks een eigen kort verhaal. Ook is ze actief op verschillende schrijversplatforms en bekwaamt zij zich in de professionele vertelkunst. “Door verhalen te vertellen kunnen mensen elkaar inspireren. De verhalen van Probos breng ik dan ook met veel plezier voor het voetlicht.”

Jaap van den Briel | senior adviseur

Op zaterdag 14 december 2019 is onze collega Jaap van den Briel geheel onverwacht overleden.