Publicaties Overige

Op donderdag 17 mei streden 15 teams tijdens de vierde Nationale Bosbeheerquiz om de titel. Deze werd door Stichting Probos in de wacht gesleept. Team ´Zij die meten´ eindigde met twee punten verschil als tweede, Bosgroep Midden Nederland werd derde. De prijs bestaat uit een geheel verzorgde buitenland bos excursie onder deskundige leiding van de quizmasters.

Lees meer...

Infographics houtige biomassa, september 2017

Brochure 'Bossen van Winterswijk, opmerkelijk erfgoed'
Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk, januari 2016

Speciale liniaal voor het eenvoudig meten van wortelhalsdiameter. 

Formaat: 240mm x 65mm
Datum: septmeber 2015

Voor de achtste keer is er weer een boscursusgids uitgebracht door Probos. Maar nu in de vorm van een kalender met het cursusrooster. Hij is te bestellen en de cursussen zijn te vinden via www.boscursus.nl.

Pieter van Eenoge heeft in opdracht van Probos deze leuke jaren 50 poster ontworpen met als tekst: “Gebruik goed plantmateriaal”. Deze poster is tegen verzendkosten te bestellen bij Probos.

Ontwerp: Pieter van Eenoge
Formaat: A2 (420mm x 594mm)
Prijs: verzendkosten (€2,-)
Datum: septmeber 2014

In 2012 en 2013 is het meetwerk voor de 6de Nederlandse bosinventarisatie (6de NBI) uitgevoerd. Eind 2013 en begin 2014 zijn de gegevens door Alterra, Silve en Probos geanalyseerd en in een database verwerkt. Deze database bevat naast de gegevens uit de 6de NBI ook de gegevens uit het Meetnet Functievervulling bos (MFV bos) (officieus de 6de Nederlandse bosinventarisatie), zodat het mogelijk is ontwikkelingen in de tijd vast te stellen.

Lees meer...

Voor de zevende keer is er weer een boscursusgids uitgebracht door Probos. Maar nu in de vorm van een flyer met het cursusrooster. Hij is te bestellen en de cursussen zijn te vinden via www.boscursus.nl.

Anjo de Jong (Alterra) en Jaap van den Briel, december 2013

Er is in de bosbouw wereldwijd een ontwikkeling gaande naar een intensivering van de oogst in bossen. Naast de gebruikelijke oogst van stamhout wordt steeds meer ook het dunnere takhout en tophout geoogst, dat voorheen in het bos achter bleef. Dat materiaal wordt veelal gebruik om energie mee op te wekken. De oogst van dit tak- en tophout vergt een andere aanpak dan dat van stamhout, en er wordt daarom internationaal veel onderzoek naar gedaan. Ook de verwerking en benutting van het hout is onderwerp van onderzoek. Doordat het een relatief nieuw onderwerp van onderzoek is, ontstaat er nogal eens verwarring over de gebruikte begrippen de onderzoeksmethoden. Daarom is onlangs een COST-actie (FP0902 Development and harmonisation of new operational research and assessment procedures for sustainable forest biomass supply) uitgevoerd, met het doel om begrippen en methoden te harmoniseren en gegevensuitwisseling te verbeteren. Nederland heeft in die COST-actie geparticipeerd.

Een vierde poster gemaakt door Pieter van Eenoge in opdracht van Probos. Nu over 300 jaar duurzaamheid in de bosbouw. In een jaren 50 stijl ontworpen met als tekst: “U vindt duurzaamheid eigentijds? Wij ook al 300 jaar. Bosbouw, van nature vooruitkijkend".

Ontwerp: Pieter van Eenoge
Formaat: A2 (420mm x 594mm)
Prijs: verzendkosten (€2,-)
2013

Voor de derde keer heeft Pieter van Eenoge in opdracht van Probos een leuke jaren 50 poster ontworpen met als tekst: “Kijkt vooruit... maar respecteert het verleden”.

Ontwerp: Pieter van Eenoge
Formaat: A2 (420mm x 594mm)
Prijs: verzendkosten (€2,-)
2013

Voor de zesde keer is er weer een boscursusgids uitgebracht door Probos. Hij is te bestellen en de cursussen zijn te vinden via www.boscursus.nl.

Prezi van het onderzoek naar de mogelijkheden die Crowd Funding (CF) kan bieden aan de natuur-, bos- en landschap sector (NBL-sector) in het algemeen, en de terreinbeheerders in het bijzonder.

2012

Vijfde boscursusgids uitgebracht door Probos. Hij is te bestellen en de cursussen zijn te vinden via www.boscursus.nl.

The excursion was part of the EU-China Rover Basin Management Programme study tour to Europe, August 2011
Chinese translation:chineeshandout110811

auteurs: Jaap van den Briel en Martijn Boosten
ontwerper: Gebca Velema
opdrachtgever: InnovatieNetwerk
datum: april 2011

Probos heeft in opdracht van Stichting DOEN een video gemaakt over het gebruik van FSC hout in de bouw. Hierbij is samengewerkt met FSC Nederland en N&V Forest products. De video is bedoeld om beslissers in de bouw, zoals gemeenten, architecten en woningbouwcorporaties, over te halen meer FSC hout toe te passen in hun renovatie- en bouwprojecten. De video is opgebouwd met de zogenaamde 'sandwichmethode'. Dat wil in dit geval zeggen dat sequenties over FSC afgewisseld worden met sequenties over houtgebruik in de bouw. Hierbij worden vooral veel mensen uit de praktijk aan het woord gelaten. Er zijn ook veel succesvolle voorbeeldproject te zien. Er zijn opnamen gemaakt in Nederland, Zweden en er is filmmateriaal gekocht uit de Amazone.

Auteurs: Patrick Jansen, Mark van Benthem, Sandra Mulder (FSC-NL), Sandra Creemer (FSC-NL), Marco Bijl (N&V)

Tags

Vijf zeildoek posters met uitleg over houtoogst en houtproducten. Gemaakt voor de houtoogstdag (zondag 14 november 2010), ter ere van het 100-jarig KNBV-jubileum.

Deze posters op A0-formaat (119 x 94 cm) zijn afgedrukt op zeildoek, waardoor ze weersbestendig zijn. De poster zijn voorzien van ringen waarmee ze eenvoudig in het bos kunnen worden opgehangen. In totaal zijn er 4 sets van deze posters beschikbaar. Belangstellenden kunnen deze posters kosteloos gebruiken voor voorlichtingsactiviteiten. De posters kunnen worden afgehaald bij Stichting Probos in Wageningen of worden toegestuurd tegen betaling van verzend- en administratiekosten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlide Rooding, Stichting Probos (tel. 0317-466555 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Martijn Boosten, November 25th, 2009

Voor de tweede keer heeft Pieter van Eenoge in opdracht van Probos een leuke jaren 50 poster ontworpen met als tekst: “Schrijft S(up)port for Nature voor”. Deze poster is tegen verzendkosten te bestellen bij Probos.

Ontwerp: Pieter van Eenoge
Formaat: A2 (420mm x 594mm)
Prijs: verzendkosten (€2,-)
Datum: september 2009