Skip to main content

Eli Prins | adviseur

 T  +31 317 46 65 74
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/eliprins

Bij Probos houdt Eli zich bezig met projecten die gaan over het verduurzamen van de (tropische) houtketen, bosuitbreiding, klimaatbestendige bossen, en ecosysteemdiensten. Hij zoekt graag naar integrale oplossingen met betrokken partijen, met als belangrijkste doel het maken van een positieve impact op het bos. Als natuurfanaat en vogelaar is Eli regelmatig te vinden in bossen en natuurgebieden van groot tot klein, met zijn verrekijker en camera bij de hand.

Zijn favoriete bostype is het vochtige bos, zoals de moerasbossen in de duinen bij Voorne en de elzenbroekbossen bij de St. Jansberg. Hier zorgen het mineraalrijke grondwater en de rijke bodems voor een productief ecosysteem waar de diversiteit van plant- en diersoorten direct voelbaar zijn.

Eli heeft ervaring als projectmanager van innovatieve projecten en het samenbrengen van de ‘triple helix’, vooral op thema’s binnen de circulaire economie en het opbouwen van ketensamenwerking. Verder verzorgde hij meerdere leveringen van energiesystemen aan Oekraïne. Zijn werkervaring kan hij goed inzetten voor het realiseren van impactvolle projecten bij Probos, door verschillende perspectieven samen te brengen in projecten. Hij heeft twee MSc opleidingen afgerond; strategisch ondernemerschap (EUR) en bos- en natuurbeheer (WUR). Bij deze laatste opleiding heeft hij zich onderlegd met inhoudelijke kennis over bossen waaronder bostypen en bosecosystemen, biodiversiteit van bossen, soortenherkenning, en beheer van bossen.

 

Mark van Benthem | directeur-bestuurder

 T  +31 317 46 65 60
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/markvanbenthem1/

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Als directeur-bestuurder denkt Mark graag creatief en in oplossingen. Dat vindt hij leuk. En de interactie met mensen. Intussen is hij wel onze grootste idealist bij Probos. Bij elk project checkt hij even of de wereld er wel een beetje beter van wordt, anders moet je het niet doen, vindt hij. Altijd kijken wat de impact is van projecten: draagt het bij aan goed bosbeheer, schiet de biodiversiteit er iets mee op, de bodem? Niet zo gek dus dat hij zich veel bezighoudt met verduurzaming van de houtketen en de relatie tussen bosbeheer en biodiversiteit.

Zijn favoriete boom of bos? "Chileens Patagonië. In een middagje fiets je van het gematigd regenwoud aan de kust tot boven de boomgrens. Bergop kom je in bossen met alerce, de grootste boom van Zuid-Amerika, die zeer langzaam groeit en duizenden jaren oud kan worden".

Mark heeft internationale werkervaring in Chili, Mexico, Peru, Canada, Oekraïne, Guatemala, Indonesië, Suriname, Republiek Congo, Kameroen en Finland. Hij is sinds de jaren negentig betrokken bij de certificering van duurzaam bosbeheer en heeft veel publicaties geschreven. Zo is hij medeauteur van verschillende boeken over bosgeschiedenis, bosbeheer en biodiversiteit en bosuitbreiding. Mark zoekt actief met partners naar manieren om bossen meer waarde(n) te geven en daarmee bij te dragen aan bosbehoud en bosuitbreiding.

Joyce Penninkhof | senior adviseur

 T  +31 317 46 65 57
 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in nl.linkedin.com/in/joycepenninkhof

Bekijk: haar projecten en publicaties

Joyce deed tijdens haar stage bij Probos onderzoek naar de cultuurhistorie van de Sint Jansberg. Na een tussenstop bij de WUR startte ze in 2015 bij Probos. Op haar gestructureerde manier van werken houdt ze zich met van alles bezig, zowel inhoudelijk als praktisch. Ze heeft een brede interesse in alles wat met duurzaam bosbeheer te maken heeft en is daardoor een goede vraagbaak voor collega’s. Van elkaar leren en samen stappen blijven zetten in het bosbeheer, ook voor de toekomstige generaties bossen en mensen, vindt ze belangrijk.

Haar favoriete boom of bos? "Het bos op de Sint Jansberg bij Groesbeek. Heuvelachtig, op een oud landgoed. Je komt er loofbos tegen, productienaaldbos, maar ook oude vijvers en andere mooie cultuurhistorische elementen. Het voelt er bijna buitenlands."

Joyce heeft werkervaring in Finland, waar ze onderzoek deed naar verbossing van veengebieden. Binnen Probos houdt Joyce zich met name bezig met het werkveld ‘toekomstbestendig bosbeheer’, zoals graasdrukmonitoringsonderzoek waar het kwantitatieve effect van grote hoefdieren op bosverjonging wordt vastgelegd, revitalisering en aanvullende boomsoorten. Ook voert ze verschillende onderzoeken en projecten uit op gebied van invasieve exoten (in het bijzonder Aziatische duizendknopen) en is ze mede-initiatiefnemer van het Kennisnetwerk Invasieve Exoten. Daarnaast geeft ze samen met partners diverse cursussen.

Sietze van Dijk | adviseur

 T  +31 317 46 65 58
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/sietzevandijk 

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Sietze draait al een tijdje mee in de bossensector, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Zo stond hij eind jaren ‘90 aan de basis van de Erkenningregeling Bosaannemers (ErBo) en de eerste edities van het Arbo-handboek en de Arbo-infobladen in Nederland. Ook werkte hij in Suriname aan de wederopbouw van het Praktijkcentrum voor de Bos- en Natuursector en begeleidde hij daar de introductie van (FSC-gecertificeerd) duurzaam bosbeheer. Sindsdien is hij nauw betrokken bij het opzetten van gecertificeerde houthandelsketens en organiseerde hij samen met Probos de eerste FSC handelsmissie naar Suriname.
Sietze heeft ruim 20 jaar in de tropen gewoond en gewerkt, namelijk naast Suriname ook in Nicaragua, Libië, Soedan, Democratische Republiek Congo en Namibië. In 2005 richtte hij samen met een aantal Surinaamse collega’s het adviesbureau ‘Environmental Services & Support’ (ESS) op, waarbij hij als senior adviseur nog steeds parttime betrokken is.

Zijn favoriete boom of bos? “De ‘kankantri’ (Ceiba pentandra) in Suriname: een gigant die overal in het open landschap nog aanwezig is omdat hij vanwege de toegedichte magische eigenschappen en culturele waarden voor de creolen en marrons niet gekapt wordt”. En natuurlijk het spaarzame bos in de Gash Delta in Soedan, waar ik geleerd heb dat je wel twee keer nadenkt voordat je een boom kapt, zijn hout is immers het laatste wat hij je kan geven..”

Als parttime adviseur deelt Sietze zijn kennis en ervaringen binnen het Probos team en zet hij zijn netwerk in voor een bredere internationale profilering van Probos.

Gera op den Kelder | adviseur

 T  +31 317 46 65 54
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/geraopdenkelder

Bekijk: haar projecten en publicaties

Gera deed tijdens haar stage bij Probos, in samenwerking met Stichting Ark, onderzoek naar spontane bosontwikkeling. Haar inzet en de samenwerking resulteerde in een mooie beoordeling van haar stage en we vroegen haar of ze niet bij ons wilde blijven werken. Dat leek haar wel wat! Ze zet zich bij Probos in op de werkvelden toekomstbestendig bosbeheer en meer bos en bomen, en werkt daarnaast o.a. aan projecten op het gebied van koolstof, zoals het berekenen van de koolstofvastlegging in bomen en bos en koolstofcertificaten. Wat het onderwerp ook is, ze gaat er mee aan de slag en zet zich er volledig voor in.

Haar favoriete boom of bos? "De treurwilg. Anders dan de naam suggereert, vind ik de boom niet iets treurigs maar juist iets majestueus hebben met haar omvang en hangende takken. Voor mij gaat er een bepaalde sereniteit vanuit."

Gera is van jongs af aan ook fanatiek bezig met voetbal. Opgeven is er niet bij en het kan altijd beter. Elke situatie ziet ze om van te leren om het de volgende keer beter te doen. Deze mentaliteit komt niet alleen op het voetbalveld van pas, maar neemt ze ook mee in haar werk bij Probos.

Gino van Maaren | adviseur

 T  +31 317 46 65 52
 E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 in  nl.linkedin.com/in/ginovanmaaren

Bekijk: zijn projecten en publicaties

Opgegroeid tussen de fruitbomen, wist Gino al van jongs af aan waar zijn passie lag: bomen en natuur. Tijdens zijn studie Bos- & Natuurbeheer aan de WUR kwam hij er al snel achter dat hij graag adviseert in de alledaagse praktijk van bos- & natuurbeheer. Voor zijn stage keek hij naar het gebruik van rijkstrooiselsoorten, uitheemse boomsoorten en niet-lokale herkomsten als onderdeel van revitalisering en klimaatslim bosbeheer. Dat vond hij zo interessant dat hij hier graag verder mee wilde.

Zijn favoriete boom of bos? "De amberboom. Als de herfst intreedt, verkleurt een amberboom prachtig! Als een boom alle kleuren heeft van groen naar geel, oranje, rood en dan paars, dan is het net alsof je naar een sprookjesboom kijkt."

Als allround adviseur houdt Gino zich bij Probos voornamelijk bezig met de thema’s toekomstbestendig (klimaatslim) bosbeheer, meer bomen en bos én invasieve exoten. Van tijd tot tijd helpt hij ook mee met de bos- & houtstatistieken. Hiernaast is Gino geïnteresseerd in de bijdrage van bomen in stedelijk gebied aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving.