Skip to main content

Inkopen van duurzaam hout; van beleid naar praktijk!

19 februari 2015

Bent u als projectleider, beleidsmedewerker, bouwtechnisch medewerker, bestekschrijver, toezichthouder of inkoper betrokken bij projecten waarin hout wordt toegepast? Kom dan op 23 april naar de gratis themamiddag ‘Inkopen van duurzaam hout; van beleid naar praktijk!’ bij de gemeente Rotterdam. In twee uur bent u op de hoogte van alle in’s en out’s over het inkopen van duurzaam hout en ontvangt u de tools om binnen uw eigen organisatie te zorgen voor 100% duurzame houtinkoop.

Hout is een natuurlijk materiaal dat veelvuldig wordt toegepast in overheidsprojecten, zoals woningen en publieke gebouwen, maar ook in de grond-, weg- en waterbouw. In 2008 heeft de overheid het initiatief genomen om criteria op te stellen voor het inkopen van duurzaam hout. Een belangrijke stap, want daarmee draagt u bij aan het instandhouden van bossen wereldwijd. Maar maken we de ambities ook waar?

Ondanks de goede intenties blijkt het bij de uitvoering in de praktijk niet altijd even goed te gaan. Welke keurmerken voldoen aan het duurzaam inkoopbeleid? Hoe verwoord ik de vraag naar duurzaam hout in het bestek? Hoe gaat mijn opdrachtnemer om met de vraag naar duurzaam hout? Hoe weet ik of er uiteindelijk ook duurzaam hout is toegepast? Allemaal vragen die tijdens de bijeenkomst worden beantwoord. Ook biedt de bijeenkomst de ruimte om uw praktijkvragen en ervaringen in te brengen en te bespreken met een expert.

Programma

14.30 Ontvangst met koffie en thee
15.00 Introductie van de bijeenkomst – Mirjam Wagteveld, secretaris van de Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer
15.10 Wat is duurzaam bosbeheer en waarom is de vraag naar duurzaam hout belangrijk? – René Boot van Tropenbos International
15.30 Duurzaam hout borgen in alle fases van het inkoopproces – Annemieke Visser – Winterink van Borgman Beheer / Probos
16.00 Inkopen van duurzaam hout door de gemeente Rotterdam – Bill Sahepaty-Engel en Léon Dijk van de gemeente Rotterdam
16.20 Reflectie van een ondernemer : hoe maken we samen de stap naar 100% duurzaam Hout? – Tessa van Swaay van Van Swaay Duurzaam Hout
16.40 Vragen en discussie
17.00 Einde programma en borrel
 
Locatie Gemeente Rotterdam (De Rotterdam, Wilhelminakade 177)
Aanmelden Aanmelden kan tot vrijdag 17 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.
Doelgroep Projectleiders, beleidsmedewerkers, bouwtechnisch medewerkers, bestekschrijvers, toezichthouders en inkopers betrokken bij GWW- of bouwprojecten waarin hout wordt toegepast.


De bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’. Hierin werken 27 organisaties samen om het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen tot norm te maken in Nederland. Met vragen over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Mirjam Wagteveld via 06 46626535. Graag tot ziens op 23 april!

E20150523 logo greendeal