Skip to main content

Lunchlezing: Duurzaam houtinkoop; van beleid naar praktijk! (Rotterdam)

10 november 2015

Bent u als projectleider, beleidsmedewerker, bouwtechnisch medewerker, bestekschrijver, toezichthouder, bouwprocesmanager of inkoper betrokken bij projecten waarin hout wordt toegepast of hout of houten producten worden ingekocht? Dan heeft u nu de kans snel bijgepraat te worden over de praktische kant van het soms toch wel ingewikkelde aspect van uw werk: duurzaam houtinkoop.

Wanneer: 10 december 2015
Tijd: 12.00 uur – 14.00 uur
Locatie: Ir. P. Kosterlaan 20, 3062 CD te Rotterdam

Doelstelling: 100% duurzaam inkopen
De gemeenten hebben een duurzaamheidsdoelstelling van 100% duurzaam inkopen vanaf 2015. Voor hout dus ook! Uit diverse onderzoeken blijkt dat dat vaak niet behaald is: in de praktijk blijkt het moeilijk te realiseren. Het roept veel vragen op:

  • Hoe verwoord ik de vraag naar duurzaam hout in het bestek?
  • Hoe gaat mijn opdrachtnemer om met de vraag naar duurzaam hout?
  • Hoe weet ik of er daadwerkelijk ook duurzaam hout is toegepast?
  • Maar nog belangrijker: Wat kan ik nog méér doen dan focussen op duurzaamheidskeurmerken en afvinklijstjes?
  • Aan welke productinnovaties kan ik denken om ons vraagstuk op te lossen?

Allemaal vragen die tijdens de lezing aan de orde komen. U bent in korte tijd helemaal bijgepraat en u krijgt praktische handvatten aangereikt waarmee u de volgende werkdag direct aan de slag kan.

Programma  
12.00 uur Marijke Popma, secretaris van Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’ 
12.05 uur Mark van Benthem (Probos) gaat het o.a. hebben over de praktijk van duurzaam inkopen: eisen in contracten, borging bij uitvoering en oplevering duurzaam inkopen (incl. LCA (life cycle analysis), certificering SFM & CoC + impact SFM).
12.45 uur Léon Dijk en Bill Sahetapy Engel (Gemeente Rotterdam) vertellen hoe de gemeente Rotterdam haar duurzaamheidsbeleid met succes invult.
13.05 uur Benjamin Staakman (PIANOo) legt de nieuwe aanbestedingswet in het kort uit: het doel van de nieuwe klassieke aanbestedingswet en de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige aanbestedingsrichtlijn.
13.25 uur Vraagsessie en brainstorm waarbij de nieuwe aanbesteding van directielevering houtinkoop voor de gemeente Rotterdam centraal staat. De input wordt meegenomen in de voorbereiding van het nieuwe aanbestedingsbestek.
14.00 uur Afsluiting van de bijeenkomst


Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’
Deze lunchbijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’. Hierin werken 27 organisaties samen om het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen tot de norm te maken in Nederland. Deze lunchbijeenkomst is een opdracht van Ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt in samenwerking met de Gemeente Rotterdam voor u georganiseerd.

Aanmelden of vragen?
Heeft u vragen over Green Deal of wilt u zich aanmelden voor deze gratis lunchbijeenkomst, stuur dan een mail naar Marijke Popma: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je snel aan). Marijke is voor vragen ook telefonisch bereikbaar op 06-466 265 35.