Skip to main content

LIFE Legal Wood Nationale EUTR Workshops

02 februari 2020

LIFE Legal Wood lanceert online workshops om professionals in de houtbranche en detailhandel te informeren over de EUTR

Handelt u in hout of houtproducten op de EU-markt, of gebruikt u het als grondstof in producten die door u in de EU worden verkocht? Ook al is het maar een klein item, zoals een houten fotolijstje of een papieren etiket, de Europese Houtverordening (EUTR) kan in veel van die gevallen ook op u van toepassing zijn. Om alle belanghebbenden en bedrijven die onder de EUTR vallen bij te staan, organiseerde het LIFE Legal Wood project een reeks webinars om betrokkenen vertrouwd te maken met de vereisten van de EUTR.

De EUTR is, sinds de goedkeuring ervan door de Europese Unie in 2013, gericht op het tegengaan van de invoer van illegaal geoogst hout in de lidstaten. Toch zijn er nog steeds bedrijven die zich nog niet helemaal bewust zijn van wat de EUTR precies betekent, hoe hiermee om te gaan en wat de gevolgen hiervan zijn voor hun toeleveringsketen. De webinars zijn bedoeld om u hierover op praktische manier te informeren.

De webinars zijn in het Nederlands en werden gehouden op dinsdagochtend 2 maart (9.00 - 13.00 uur) en donderdagochtend 4 maart 2021 (9.00 - 12.00 uur).

De online bijeenkomsten waren gericht op het geven van praktische informatie en hulpmiddelen voor bedrijven hoe zij aan de Europese Houtverordening (EUTR) verplichtingen kunnen voldoen, zoals: een praktijkgids voor due diligence procedures, hoe risico’s te beoordelen van illegaal hout en houtproducten in toeleveringsketen en hoe gebruik te maken van beschikbare online tools voor EUTR naleving. Daarnaast verzorgde de NVWA, belast met de controle op de naleving van de EUTR in Nederland, een inleiding en beantwoordde vragen.
Doe deze test op www.EUTR.info om te zien of uw bedrijf ook valt onder de verplichtingen van de EUTR.

De workshop werd georganiseerd door experts in EUTR en richtte zich op het geven van praktische training voor bedrijven om zich aan te passen aan de EUTR.

De presentaties van de workshops kunt u hier terugkijken: 
Introductie op de Europese houtverordening
Due Diligence verkennen
Beschikbare tools voor due diligence

Achtergrondinformatie over het LIFE Legal Wood-project
LIFE Legal Wood is een internationaal project met als doel om betrokkenen te informeren over de Europese houtverordening (EUTR). De EUTR vereist dat alle betrokkenen een stelsel van zorgvuldigheidseisen implementeren om de inkoop en handel in aantoonbaar legaal hout en houtproducten te garanderen. De EUTR is in oktober 2010 door het Europees Parlement aangenomen en is samen met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen door alle 27 leden van de EU bekrachtigd. Behalve in Nederland worden vergelijkbare workshops gehouden in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Mark van Benthem, directeur Probos: “Strikte handhaving en naleving van de EUTR zorgt voor een eerlijker speelveld voor duurzaam geproduceerd hout. In Nederland zijn we op de goede weg, hoewel er ook hier specifieke sectoren achterblijven en er via de achterdeur toch dubieus hout binnenkomt. Bovendien houden we met enkel de vraag uit Nederland het areaal duurzaam beheerd bos wereldwijd niet overeind. Het moet dus beter in heel Europa. Daarom zet Probos zich in voor dit project.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jasprina Kremers, Project adviseur, Stichting Probos
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0317- 455 551

Datum Dinsdagochtend 2 maart 2021 en donderdagochtend 4 maart 2021
Locatie Online 
Organisatie Probos & Preferred by Nature