Skip to main content

Symposium 300 jaar duurzaamheid

04 juni 2013

Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat de Duitse bosbouwer Hans Carl von Carlowitz, in een periode van ernstige leegroof van de Europese bossen, de term duurzaamheid (“Nachhaltigkeit”) introduceerde.

Duurzaamheid als noodzakelijk principe om bossen te behouden voor de toekomstige generaties, waarbij hout geoogst kon blijven worden. In de eeuwen die volgden is de boodschap van Von Carlowitz de inspiratie geweest voor vele bosbouwers en is een grondig herstel van het bosareaal in Europa ingezet. Toen de term in de tweede helft van de vorige eeuw werd opgepakt door de Club van Rome en vooral door de Brundtland Commissie, kreeg het de brede internationale betekenis die het nu heeft. Duurzaamheid is sinds die tijd ook binnen andere sectoren steeds meer gemeengoed geworden.

In dit jubileumjaar van duurzaamheid nodigen FSC Nederland, Staatsbosbeheer en Stichting Probos u van harte uit voor het symposium "300 jaar duurzaamheid: van nature vooruitkijken". Tijdens deze middag zullen vier markante sprekers uit uiteenlopende organisaties u informeren, stimuleren en inspireren. De middag wordt begonnen met een interactieve bosexcursie waarbij u de kans krijgt een kijkje in de keuken te nemen van duurzaam bosbeheer. Daarnaast is er voldoende mogelijkheid om tijdens de lunch, borrel en pauze te netwerken, ervaringen uit te wisselen en nieuwe samenwerkingsverbanden te verkennen. Dagvoorzitter is Hans Voortman, oud directeur WNF en voorzitter van de raad van commissarissen van Triodos bank.

Reserveer vrijdag 13 december nu alvast in uw agenda en meldt u aan!

Programma
12.00 Ontvangst met lunch
13.00 Interactieve bosexcursie (laarzen mee!)
14.45 Opening door dagvoorzitter: Hans Voortman (Triodos bank)
15.00 Ulrich Grober (wetenschapsjournalist en auteur van o.a." Sustainability; a cultural history")
300 jaar duurzaamheid
15.30 Sylvo Thijsen (directeur Staatsbosbeheer)
Duurzaamheid: natuur geeft energie
16.00 Pauze
16.30 Frank van Ooijen (directeur duurzaamheid en communicatie, FrieslandCampina)
Samen naar 2020 en verder
17.00 Prof. Dr. Michael Braungart (de aartsvader van het cradle-to-cradle principe)
Duurzaamheid anders bekeken
17.30 Afsluiting & Borrel
   
Lokatie Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2 te Baarn
   
  Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (graag vermelden of u gebruik maakt van de lunch/excursie)
  Kosten voor dit symposium bedragen €35,- (inclusief BTW, lunch en excursie)
  Er geldt een maximaal aantal deelnemers op basis van binnenkomst van aanmelding.

300jaarduurzaamheid logo