Skip to main content

Excursie Hakhoutbeheer op omgekeerde rabatten

19 februari 2015

Landgoed Twickel heeft een eigen houtkachel geïnstalleerd voor de verwarming van het kasteel en de bijgebouwen. Twickel wil deze houtkachel met eigen hout stoken. Hiervoor wordt bijvoorbeeld tak- en tophout en hout uit vroege dunningen gebruikt.

Maar om de zelfvoorzienendheid te versterken wordt ook gewerkt aan de uitbreiding van het hakhoutareaal. Hiervoor is het innovatieve concept van omgekeerde rabatten ontwikkeld. Hiermee wordt biomassaproductie gecombineerd met waterretentie, recreatie en biodiversiteit. Op deze wijze draagt biomassa bij aan het onderhoud en de instandhouding van deze diensten aan de maatschappij.
Dit concept is een voorbeeld van een innovatieve manier om met meervoudig landgebruik om te gaan. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de ‘levende vangrail’ en ‘rondje hout’. Deze excursie richt zich op:

  • de praktische kant van hakhoutbeheer, onder andere door een demonstratie van de GMT 035 velkop;
  • innovatieve landgebruiksconcepten met hakhout.
Programma
  Opening en presentatie Hans Gierveld - landgoed Twickel “De ideeën en mogelijkheden voor biomassaoogst en -teelt op landgoed Twickel”
  Presentatie Patrick Jansen - Stichting Probos Innovatief hakhoutbeheer als drager voor biomassaproductie
  Presentatie Michel Gierkink - Gierkink Machine Techniek "Is de feller-buncher de geschikte oogstmachine voor hakhout?"
  Excursie naar omgekeerde rabatten
  Excursie naar demonstratie GMT035 velkop (korte autorit)
 
Locatie Wolfkaterweg 19, Hengelo
Datum Dinsdag 9 juni 2015, 14.30 – 17.00 uur
Organisatie Stichting Probos en landgoed Twickel met financiering van de provincie Overijssel en het Bosschap i.s.m. Gierkink Machine Techniek


 alt=