Skip to main content

Omgaan met Amerikaanse vogelkers binnen Pro Silva beheer

23 april 2018

Pro Silva voorjaarsexcursie 2018 op 23, 24 en 25 mei

Amerikaanse vogelkers is vanaf het begin van de 20e eeuw grootschalig in onze bossen ingebracht. Dit moest de houtproductie, maar vooral de bodemvruchtbaarheid ten goede komen. Vanaf de jaren vijftig veranderde het beeld over de soort en werd de ‘bospest’ gezien als een sta-in-de-weg voor bosarbeid, bosverjonging en biodiversiteit. Grootschalige bestrijding en miljoenenuitgaven hebben verdere verspreiding echter niet kunnen voorkomen. Sinds enkele jaren wordt er ook nagedacht over alternatieve beheerstrategieën van Amerikaanse vogelkers, waarbij de ontwikkeling van het bosecosysteem als geheel moet leiden tot beheerbare situaties. Tijdens de Pro Silva voorjaarsexcursie maken we kennis met de ecologie van de Amerikaanse vogelkers en kijken we hoe dit ons kan helpen bij het beheersen van deze soort. Centrale vraag tijdens de excursie is: hoe ga je om met Amerikaanse vogelkers binnen natuurvolgend bosbeheer?

De excursie zal plaatsvinden in de omgeving van Arnhem. In het gebied de Johannahoeve, eigendom van Staatsbosbeheer en de gemeente Arnhem, zien we verschillende stadia van Amerikaanse vogelkers: van dominante struik in de ondergroei tot mengboomsoort in de boomlaag. Tijdens de excursie discussiëren we hoe we de dominantie van ‘bospest’ kunnen doorbreken en hoe we deze soort (tijdelijk) kunnen integreren in het bos? Hoe kan er geprofiteerd worden van de positieve strooiseleigenschappen van Amerikaanse vogelkers? En hoe kan deze soort bijdragen aan de houtproductiewaarde van het bos?

De Pro Silva excursie vindt plaats op woensdag 23, donderdag 24 en vrijdag 25 mei. Deelname kost 25 euro voor leden van de KNBV, 15 euro voor studentleden en 35 euro voor niet-leden. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch en dienen op de excursiedag zelf contant te worden afgerekend. De Pro Silva excursies starten om 9.30 uur en eindigen rond 16.30 uur.

Aanmelden kan bij:
Martijn Boosten, secretaris Pro Silva (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0317-466562)

Vergeet bij de aanmelding niet te vermelden of u een vegetarische lunch wilt!