Skip to main content

Sint-Jansberg, een cultuurhistorische wandeling

24 april 2013

In het noorden van Limburg, nabij Plasmolen in de gemeente Mook en Middelaar, ligt het landschap Sint-Jansberg. De bijzondere charme van dit natuurgebied komt voort uit zijn reliëf, de prachtige hellingbossen, de sprengen en vijvers en de fraaie overgangen naar landbouw en moerras.

Deze erfgoed route laat u kennis maken met de veelbewogen geschiedenis en hedendaags natuurschoon van het landgoed Sint-Jansberg. Na eeuwenlang een speelbal te zijn geweest in politieke intriges, werd het landgoed in het midden van de negentiende eeuw omgetoverd tot een waar lusthof met onder andere een prachtig nieuw landhuis met een koetshuis, een siertuin, een grote ommuurde moestuin, een boomgaard, drie vijvers met waterwerken en nieuwe sprengen en wegen. De wandeling begint echter in vroegere tijden, bij een - voor Nederlandse begrippen - zeldzame Romeinse villa. U wandelt vervolgens langs de sporen van het inmiddels verdwenen landhuis met bijgebouwen en tuinen. De route leidt verder langs boomgaarden en verdwenen bossen, om vervolgens de Kiekberg te beklimmen. Daanaast ontdekt u tijdens de wandeling ook sporen uit de Tweede Wereldoorlog en kunt u speuren naar geheimzinnige boominscripties. De wandeling eindigt bij de Bovenste Plasmolen en het bijbehorende molenaarshuis.

De rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling over de landgoederen Sint-Jansberg laat u kennis maken met de turbulente geschiedenis en natuurschoon van dit landgoed.

auteur(s): Patrick Jansen, Joyce Penninkhof en Paul Klinkenberg
2013 | 72 pag. | ISBN 978 94 6148 032 3

Bestellen bij: Uitgeverij Matrijs