Skip to main content

Kemperberg, een cultuurhistorische wandeling

24 april 2013

In het zuiden van het Nationale Park de Hoge Veluwe ligt de Kemperberg. Deze zeventiendeeeuwse agrarische enclave groeide geleidelijk uit tot een prachtig landgoed, dat tegenwoordig deel uit maakt van het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland.

Deze erfgoed route neemt u mee naar geschiedenis van het Nationale Park de Hoge Veluwe en in het bijzonder de Kemperberg. Vanaf de ijstijden voert het verhaal u langs de eerste mensen die hier rondliepen in de Midden Steentijd, de Middeleeuwse ijzerindustrie en de markegenoten die op de uitgestrekte heidevelden schapen weidden en plaggen staken. Aan het begin van de zeventiende eeuw ontstond op de Kemperberg een nederzetting met omwalde bouwlandkampen, schaapskooien, hakhout en boerderijen, waarvan nu nog tal van restanten te vinden zijn. Begin twintigste eeuw werd de Kemperberg door baron van Tuyll van Serooskerken omgetoverd tot een waar landgoed met de villa het ‘Noorse huis’ en een koetshuis. Later werd het gebied door het echtpaar Kröller-Müller toegevoegd aan hun 6.500 hectare grote landgoed op de Hoge Veluwe, waar zij ‘Gesamtkunstwerk’ van natuur en cultuur wilden creëren. Ook de Tweede Wereldoorlog drukte een belangrijke stempel op dit gebied. De route voert u langs diverse stille getuigen uit deze periode zoals Fliegerhorst Deelen, bunker Diogenes en het bommenlijntje.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling over de Kemperberg en omgeving laat u kennis maken met de eeuwenlange geschiedenis van dit gebied en de markante elementen die daarvan nu nog resteren.

auteur(s): Martijn Boosten en Casper de Groot
2013 | 72 pag. | ISBN 978 94 6148 036 1

Bestellen bij: Uitgeverij Matrijs