Skip to main content

Lancering website www.bosnatuurapps.nl

06 oktober 2016

Alle apps voor professioneel bos- en natuurbeheer nu op één plek verzameld

Tijdens de Beheerdersdag 2016 is de website www.bosnatuurapps.nl gelanceerd. Deze website geeft een overzicht van meer dan 70 apps die toegepast kunnen worden binnen het professionele bos- en natuurbeheer. De 23 meest veelbelovende apps zijn door een testpanel van ervaren gebruikers uitgebreid in de praktijk getest en gewaardeerd.

Smartphones en de daarbij behorende applicaties (apps) zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en de toepassingsmogelijkheden worden steeds groter. Ook voor bos- en natuurbeheer zijn er steeds meer apps beschikbaar: apps om bijvoorbeeld inventarisaties uit te voeren, hout te meten of om te navigeren. Hoe weet je als beheerder nu waar je deze apps kunt vinden en welke apps daadwerkelijk geschikt zijn voor de Nederlandse situatie?

“Bij Probos hebben we het idee dat er in brede zin nog (te) weinig gebruik wordt gemaakt van apps in het Nederlandse bos- en natuurbeheer. Juist omdat deze apps niet goed vindbaar zijn voor deze doelgroep”, aldus Jan Oldenburger van Stichting Probos. “Een overzicht van deze apps bestond namelijk, ook internationaal, nog niet. Daarom hebben we Innovatie Agro en Natuur benaderd met het voorstel een dergelijk overzicht op te stellen. Dit voorstel werd met enthousiasme begroet en heeft ertoe geleid dat tijdens de Beheerdersdag 2016 het app-overzicht www.bosnatuurapps.nl officieel is gepresenteerd”, vult Oldenburger aan. Tijdens twee workshops hebben 60 deelnemers met veel enthousiasme zelf kennis kunnen maken met een aantal apps.

Het app-overzicht heeft tot doel het gebruik van apps binnen het professionele bos- en natuurbeheer te vergroten. Daarvoor is het belangrijk dat het overzicht actueel blijft. Op de website is er dan ook de mogelijkheid nieuwe apps aan te dragen en wijzigingen door te geven. Ook kunnen eigen ervaringen worden gedeeld en kunnen vragen worden gesteld. Alle aangedragen apps zullen door Probos worden beoordeeld en bij een positief oordeel op de website worden geplaatst.