Skip to main content

Winnaars ‘Mooiste Kippenuitloop 2015’ bekend!

30 mei 2013

Biologisch Pluimveebedrijf de Zandschulp uit Overberg (Utrecht) heeft volgens de vakjury de mooiste kippenuitloop 2015. Het pluimveebedrijf is een van de deelnemende bedrijven aan het project ‘Kiplekker onder de wilgen’, een initiatief van InnovatieNetwerk en Probos (www.kiplekkeronderdewilgen.nl).

De vakjury, bestaande uit pluimveedierenarts Roland Bronneberg, Marijke de Jong van de Dierenbescherming en Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan de Hogeschool CAH Vilentum in Dronten roemden De Zandschulp met 15.000 legkippen vanwege het hoge aantal kippen (70%) dat tegelijk buiten gezien wordt. De uitloop is ingericht met een boomgaard voor de productie van appelsap en een wilgenplantage voor de productie van biomassa die gebruikt wordt als duurzame energiebron elders op het eigen bedrijf. De jury vond de variatie in de inrichting, het verzorgde aanzien en vooral ook het innovatieve dubbelgebruik van de uitloop de eerste prijs waard.

De verkiezing “Mooiste kippenuitloop” is georganiseerd door het Louis Bolk Instituut en Bionext als onderdeel van het project ‘Bomen voor buitenkippen’. Naast een vakjury, mocht ook het publiek een stem uitbrengen. De publieksprijs gaat naar Kees Sijbenga uit Hooghalen, een pluimveehouder met 4250 biologische legkippen. Zijn uitloop heeft veel verschillende bomen en struiken, die het jaar door groen blijven, zoals sparren, hulst en buxus. Meer informatie is te vinden op www.mooistekippenuitloop.nl.

25 juni 2015